Finanţarea spitalelor private reprezintă un subiect foarte serios care rămâne în dezbatere, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale. El a spus că, în şedinţa de guvern de miercuri, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a prezentat o notă în care a arătat starea de fapt – avantaje, dezavantaje, argumente, contraargumente, în ceea ce priveşte modalitatea şi mecanismele de finanţare ale spitalelor în general şi, în particular, ale unităţilor medicale private.
„Şi a fost o notă destul de bine întocmită, destul de bine fundamentată, a fost o notă spre informare care a generat o discuţie în guvern în care mai mulţi miniştri, primul-ministru, şi-au exprimat păreri, urmând ca analiza să continue, pentru că e un subiect foarte serios atât în ceea ce priveşte finanţarea deloc parţială sau totală a spitalelor private, cât şi în ceea ce priveşte statutul spitalelor care sunt acum la administraţia locală. În ceea ce priveşte finanţarea spitalelor private, nu este luată nicio decizie până la această oră, este o analiză în lucru la Ministerul Sănătăţii, va fi prezentată când va fi finalizată în guvern şi guvernul va lua o decizie”, a detaliat Liviu Dragnea la Antena 3.
Întrebat dacă declaraţia ministrului Sănătăţii referitoare la acest subiect a fost una hazardată, vicepremierul a arătat că nu poate face astfel de afirmaţii despre un coleg de guvern. „A fost o declaraţie politică a unui ministru care gestionează, administrează, conduce acest domeniu. (…) Nu vreau să comentez, eu am foarte mare încredere în capacitatea d-lui Nicolăescu, are experienţă în domeniu şi mi-a plăcut foarte mult nota respectivă, o notă foarte bine întocmită. Este o întrebare foarte serioasă care se pune în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor private pentru că, de exemplu, la un spital privat se primeşte de la casă pentru un pacient care vine acolo o sumă, de exemplu 1.500 de lei. În schimb, spitalul privat mai pune în plus poate 6.000 de lei pentru că cineva venea cu argumentul: ‘Eu ca pacient, pot să merg oriunde, faptul că plătesc asigurări de sănătate, trebuie să beneficiez de această asigurare unde vreau să merg’. Dar, pe de altă parte, faptul că există acea sumă în plus pusă de spitale – spun ce spunea în notă – pe care trebuia s-o plătească pacientul, înseamnă că la aceste spitale private nu au acces cei săraci sau cei cu venituri medii sau mici. Şi asta înseamnă că argumentele pentru a nu finanţa sau a finanţa numai anumite programe naţionale la spitalele private era că banii care se duc din asigurări de sănătate la spitalele private s-ar putea duce către spitalele publice care oricum sunt cele mai folosite şi vor rămâne cele mai folosite de către marea masă a cetăţenilor, aici să fie mai mulţi bani pentru a avea servicii medicale mai bune”, a argumentat vicepremierul.
Citând unele păreri ale cetăţenilor, Liviu Dragnea a arătat că cine are bani să plătească suma în plus, înseamnă că are bani să plătească toată suma, în cazul în care îşi permite să meargă la un spital privat. „Dezbaterea nu e simplă şi cred că dl Nicolăescu şi dl Arafat vor finaliza o analiză şi vor face o propunere foarte bine fundamentată. Faptul că au ieşit în faţă cu o declaraţie, asta nu e cel mai rău din punctul meu de vedere”, a menţionat ministrul Dezvoltării. AGERPRES