Deputatul UDMR Mureş Vass Levente speră ca amendamentul referitor la neimpozitarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea cabinetele medicilor de familie, adoptat în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor, să treacă şi de Comisia de buget, astfel încât medicina primară să fie ajutată.

„Amendamentul a fost depus de colegul nostru Florin Buicu şi a fost asumat de Comisia de sănătate, se va duce la Comisia de buget. Sper că amendamentul Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor privind neimpozitarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea cabinetele de medicină de familie va primi undă verde, săptămâna viitoare, şi în Comisia de buget, printre celelalte modificări aduse Ordonanţei de Urgenţă 90/2017. (…) Medicii de familie plătesc impozite pe clădiri ca şi activitate comercială, de aceea e important să fie scutiţi de acest impozit, mai ales la sate, dar şi la oraş, unde veniturile asistenţilor medicilor de familie nu au crescut cât la colegii lor din spitale. Aderăm în comun la această iniţiativă ca să ajutăm medicii de familie, care nu au primit compensaţii de la Casa de Asigurări de Sănătate, deşi costurile salariale la personalul angajat au crescut”, a spus Vass Levente.

Deputatul consideră că sprijinul şi finanţarea corespunzătoare a medicinei primare nu ar trebui să se realizeze numai prin protecţia oferită de bugetul local, ci şi prin intervenţia eficientă a fondului de asigurări de sănătate. „Sunt foarte multe probleme, nu doar subfinanţarea e de vină. Poţi să ceri calitate dacă dai şi o finanţare bună. Dar atunci când creşti salariile la angajaţii din sistemul public de sănătate, atunci trebuie să ai grijă şi ce celelalte categorii (…) Noi, UDMR, suntem ferm convinşi că, printre altele, subfinanţarea sistemului este în primul rând responsabilă pentru scăderea calităţii actului medical la nivelul medicinei primare”, a arătat Vass Levente. AGERPRES