Autorităţile din municipiul Bârlad au făcut apel pentru ca Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman” din localitate să nu fie transformat în unitate care să trateze persoanele infectate cu COVID-19, după ce la începutul săptămânii la nivel local s-a primit o informare conform căreia Ministerul Sănătăţii, urmare a unor discuţii purtate cu responsabili ai Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, intenţionează să declare spitalul din Bârlad drept „unitate suport”.
Această intenţie a stârnit un val de reacţii atât din partea reprezentanţilor unor formaţiuni politice cât şi a conducerii Primăriei Bârlad.
Invocând, printre altele, spaţiile improprii, finanţarea precară, lipsa personalului şi a dotărilor din secţiile Boli Infecţioase şi Anestezie Terapie Intensivă în comparaţie cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, pe care îl consideră mai potrivit pentru a trata pacienţii COVID – 19, primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroş (PNL), a solicitat DSP ca spitalul din localitate să nu fie inclus pe lista unităţilor suport.
„Avem rugămintea să excludeţi varianta de a transforma Spitalul Bârlad în prima unitate medicală din judeţ care să fie obligată să se ocupe de tratamentul eventualelor cazuri pozitive de infectare cu noul coronavirus”, se arată într-o adresă trimisă de primarul municipiului Bârlad către Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.
Reprezentanţii PSD Bârlad au transmis, la rândul lor, un mesaj prin care cer ca spitalul bârlădean să nu fie unitate suport în contextul crizei COVID – 19.
„Nu transformaţi Spitalul Municipal Bârlad în spital suport pentru tratarea bolnavilor de COVID-19! Spitalul din Bârlad are o structura improprie tratării epidemiilor. Detaliez: infrastructura şi circuitele sunt slab utilitate, dificil de controlat din punct de vedere epidemiologic. Personalul medical de specialitate este subdimensionat şi lipsit de protecţie. Vor fi uşor de contaminat. De asemenea, nu pot asigura continuitatea actului medical. În condiţiile în care spitalul nu deţine echipamente de protecţie minimale pentru secţiile chirurgicale, expunerea personalului la invazia COVID-19, este similară unui genocid medical.
Spitalul nu deţine ventilatoare mecanice pentru cei internaţi cu COVID-19. De asemenea, spitalul nu deţine medicaţie antivirală pentru acest virus, conform cu protocoalele medicale”, a precizat preşedintele PSD Bârlad, deputatul Adrian Solomon.
La rândul lor, reprezentanţii USR Bârlad au postat în mediul on-line un mesaj prin care atrag atenţia că mai potrivit pentru a deveni spital COVID – 19 este Spitalul Judeţean de Urgenţă, care dispune de dotări şi de personal specializat şi beneficiază de o finanţare net superioară.
„Din 2015 până în prezent, spitalul din Vaslui a primit de la Consiliul Judeţean suma de 17.262.965 RON, pe când spitalul din Bârlad nu a primit nici un ban. Acum, când a venit timpul că acele investiţii să ajungă la oameni sub formă unor îngrijiri medicale de calitate, spitalul din Vaslui este menajat, iar cel din Bârlad este sacrificat. Diferenţele între cele două spitale sunt foarte mari, Bârladul are doar doi medici infecţionişti, în comparaţie cu şase câţi sunt la Vaslui şi doar doi medici din specialitatea ATI, în comparaţie cu şapte la Vaslui. (…) Prin această decizie, Bârladul este condamnat la COVID – 19! Mulţumim, Nelu Tătaru, pentru decizie! Cu siguranţă vei obţine voturile bârlădenilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean!”, au transmis reprezentanţii USR Bârlad. AGERPRES