Vasile Cepoi ANMCSProblema infecțiilor nosocomiale ar putea fi combătută, în opinia președintelui ANMCS, Vasile Cepoi, printr-o ”acțiune națională, cu titlul «Îmbunătățirea practicilor de prescriere a antibioticelor»”. Potrivit dr. Cepoi, ”această acțiune ar trebui să fie lansată de ANMCS, împreună cu Comitetul Naţional pentru Prevenirea şi Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (CNPLIAAM), și să aibă ca obiectiv elaborarea unui ghid național de antibioterapie și a protocoalelor de antibioterapie de către fiecare spital, conform specificului său”.

În prezent, ANMCS face un raport privind practica antibioterapiei în cele 634 de spitale, iar medicii infecționiști, microbiologi și epidemiologi interesați ar putea face parte din grupul de lucru.

Context

Nivelurile actuale de rezistență antimicrobiană (AMR) în România reprezintă un motiv serios de îngrijorare. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) a concluzionat, după vizita din România, realizată în martie 2017, că nivelurile de rezistență antimicrobiană locale sunt îngrijorătoare, fiind mai mari, comparativ cu majoritatea țărilor din UE.

Potrivit specialiștilor, câțiva factori contribuie la situația actuală: consum mare de antibiotice, datorat, în mare parte, prescrierii necorespunzătoare, faptul că există limitări, în ceea ce privește infrastructura din spitale, și o lipsă de competențe cheie, în rândul personalului medical și lipsa monitorizării: câţi pacienţi mor, exact, din cauza infecţiilor nosocomiale. În plus, România nu are date solide despre ratele AMR, infecțiile asociate asistenței medicale (HAI) și consumul de antimicrobiene, la nivel local, pentru a realiza ghidurile de tratament potrivite și pentru a obține o utilizare prudentă a antibioticelor și măsuri de prevenire și control a infecțiilor nosocomiale (IPC).