Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, susține că intenția Ministerului Sănătății de a acorda dreptul furnizorilor privaţi de servicii medicale să încaseze bani de la pacienţi pentru diferenţa dintre costul real şi sumele decontate de Casa de Asigurări, este „o inițiativă șocantă”.

„Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați, ba mai mult, vor muri unii, pentru că nici acum nu avem acces la servicii medicale, dar atunci? Noi suntem un stat democratic și social și știu că sistemul de asigurări de sănătate e de tip social, cu contribuție în sistem de solidaritate socială. Nu înțeleg de ce un partid social-democrat, cu un guvern social-democrat, care a câștigat niște alegeri fără să aibă această mențiune în programul de guvernare, reușește să aplice o asemenea măsură ultraliberală”, a declarat la Digi24, Vasile Barbu.

El afirmă că reprezentanții pacienților nu au fost consultați atunci când a fost elaborat acest proiect de OUG, ci numai furnizorii. „Pacientul va ști cât are de plată când se duce să facă o singură analiză, dar când intră la medicul de familie și la medicul de familie și la medicii specialiști și când i se spune că are de făcut atâtea analize, el nu mai știe ce să mai aleagă – să aleagă unele analize care sunt mai ieftine și o să și le poată permite sau pe cele mai scumpe și care pot, într-adevăr, să facă medicul să pună diagnosticul? Am discutat și cu medicii, mulți dintre ei nici nu sunt de acord”, a spus Vasile Barbu la Digi24.

„Există alte soluții! România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Unde mai este asigurarea socială, când eu nu știu cât o să mă coste? De la simplă durere de cap s-ar putea să ajungă să mă coste 10-20 de salarii serviciile medicale. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”, a punctat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.