Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, a afirmat că va oferi procurorilor, în cazul în care va chemat, toate datele pe care le deţine cu privire la decontările prin Casa de Asigurări de Sănătate, inclusiv despre dosarele fictive.

„(…) Am constatat o serie întreagă de nereguli făcute atât la furnizori, cât şi la modul de decontare şi inechitate dacă vreţi în avizarea acelor dosare şi în prescriere, că şi acolo se fac prescrieri ilegale de multe ori, cele mai multe sunt ilegale. Am semnalat dumneavoastră, presei, sunt articole şi acum le văd – cine a păstrat arhivele din 2008-2009-2010 până în 2014 -, am avut intervenţii pe acest subiect. (…) Voi da procurorilor toate datele pe care eu le deţin, inclusiv de dosare fictive, şi la Casa Bucureşti, şi la Casa Ilfov, şi la Casa Prahova, şi la Casa Argeş, şi la Iaşi. Dacă verificam toate judeţele, în toate găseam câte ceva, atât la prescriptori modul de prescriere, că sunt mai multe paliere de fraudă. La prescriptorul care nu prescrie pacientului eligibil de a avea acces la asemenea servicii. Este o altă fraudă la modul de aprobare a deciziei, care se face preferenţiar de furnizor„, a explicat Barbu, referindu-se la dosarele fictive pentru serviciile de îngrijire a pacienţilor la domiciliu.

În opinia acestuia, o altă problemă a serviciilor la domiciliu o reprezintă calitatea acestora. „Mergeau şi prescriau tot felul de proceduri, dar în realitate nu făceau nimic. (…) Foloseau personal neangajat, erau angajaţi la negru”, a susţinut Barbu.

El a precizat că a semnalat toate aceste aspecte autorităţilor încă din anul 2009. „Din 2009 am semnalat autorităţilor acest fenomen. Am fost ignoraţi. (…) Vedeam că pentru 8-9% dintre pacienţii care aveau nevoie de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu erau aprobate dosare”, a mai afirmat Barbu.

Preşedintele ANPP a mai spus că a primit ameninţări prin intermediul unui avocat. „(…) Eu ştiu ce am discutat atunci şi aştept să dau detalii, pentru că, culmea, denunţătoarea pe care acum am văzut că şi unii actori din presă o saltă în slăvi că a denunţat şi ce grijă avea ea de pacienţi, chiar aseară am primit şi o ameninţare printr-un avocat să nu mai vorbesc, dar vorbesc foarte liber. Această doamnă şi dânsa a contribuit foarte mult pe primul loc, ştiţi foarte bine, şi dacă vă uitaţi în istoricul de dosare, depunea şi 400 şi 500 de dosare pe lună la începutul lunii. Ceilalţi furnizori bineînţeles că nu mai aveau acces”, a mai susţinut reprezentantul ANPP. AGERPRES