astarastoae_vasile1.JPGPreşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a respins joi ideea controalelor demarate de Ministerul Sănătăţii la nivelul spitalelor şi a arătat că trebuie întărită medicina primară pentru a avea un sistem de sănătate performant. „Dacă vrei să întăreşti sistemul medical performant trebuie să întăreşti medicina primară, medicina de familie. Decidenţii noştri să se mai deplaseze şi să vadă că la Chişinău, de unde m-am întors recent, fără vorbe şi tam-tam acolo se poate reconstrui un sistem de sănătate care să se bazeze pe cei doi piloni – medicii şi pacienţii”.

„Am aflat că la noi problema importantă este cui să dea CCR dreptate, nu am auzit niciun cuvânt despre politicile de sănătate, despre recomandarea care s-a dat ca sănătatea să constituie una din temele principale în ţările UE, am auzit blamarea medicilor. (…) Am înţeles că MS este foarte ocupat, că vor controla 175 de secţii de chirurgie, dacă să spunem că se duc doi controlori înseamnă că tot personalul ministerului nu ajunge, inclusiv cu portarul, poate mai iau un procuror, o pseudoasociaţie care filmează cu camera ascunsă. Şi mă întrebam ce o să controleze. Ce controlează ei la secţiile de chirurgie, mai ales dacă au şi competenţă.(…)”, a afirmat Astărăstoae, prezent la un forum pe teme medicale.

El a mai spus că în februarie, pe site-ul MS se preciza că 90% din reformă s-a realizat şi a afirmat că realitatea este alta. „Nu sunt decât peticeli pentru că problema sănătăţii nu a fost rezolvată, sunt mici retuşări care nu duc la creşterea calităţii actului medical şi nici a gradului de satisfacţie a pacienţilor. Cât timp bugetul sănătăţii nu va ajunge la un procent semnificativ din PIB, restul sunt numai acţiuni de dezinformare a populaţiei. Trebuie să finanţăm cum trebuie sistemul şi să stabilim priorităţile. Am făcut un calcul, cu banii cheltuiţi pe carduri de asigurări şi dosarul electronic puteam să construim un spital regional. În România sistemul are inechităţi, avem locuri unde sunt instituţii performante, dar şi locuri unde nu există. Deci aceşti bani sunt în beneficiul finanţatorului, îl ajută pe el, este în beneficiul controlorilor, dar în niciun caz în beneficiul pacienţilor şi al medicilor”, a completat preşedintele Colegiului Medicilor.

Astărăstoae a subliniat că reducerea spitalizărilor şi creşterea la medicina de familie nu reprezintă beneficii pentru pacient. „Este o încercare de a tăia din cheltuieli. Cât timp nu finanţăm cum trebuie un spital, chiar dacă am redus spitalizările, costurile în spital sunt aceleaşi, pentru că personalul rămâne acelaşi, utilităţile se plătesc la fel, se face o economie la mâncarea pe care o dai pacientului şi să spunem la prosopul şi pijamaua pe care le dai, sunt cheltuieli nesemnificative. În plus, trebuie văzut dacă în ambulatoriu pacientul poate să respecte toate indicaţiile terapeutice, există o populaţie care nu îşi poate permite nici cei 20% compensare. AGERPRES