astarastoae_vasile.jpgEvoluţia finanţării şi funcţionării sistemului de sănătate din ultimii ani a arătat că există dificultăţi semnificative ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în monitorizarea şi coordonarea resurselor financiare către furnizorii de servicii de sănătate, evidenţiate cel mai pregnant de dezvoltarea şi menţinerea unor întârzieri de plată către furnizorii de servicii medicale. Aceasta este concluzia unei dezbateri privind sistemele de sănătate, la care au participat factori de decizie din acest sector.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesor doctor Vasile Astărăstoae, a făcut referire la faptul că ultimele date arătau că investiţiile în sănătate reprezintă doar 2% din PIB.
Potrivit acestuia, sistemul sanitar nu ar mai trebui îmbunătăţit dacă s-ar ţine cont de parametrii raportaţi de autorităţile române.

Prof. dr. Astărăstoae precizează că în statisticile europene România apare cu un deficit bugetar al sistemului sanitar zero, pe când Franţa are un deficit de 15 miliarde de euro şi Marea Britanie de 16 miliarde de lire sterline. În opinia acestuia, campania agresivă a companiilor de asigurări de sănătate va deruta populaţia. El a spus că aceste companii nu pot aduce în ţară cei 11.200 de medici care au plecat să profeseze în străinătate, cei mai mulţi în UE, şi nu pot construi spitale noi, dar nici nu pot elimina plăţile informale. ”Atunci când vorbim de reforma în sănătate trebuie să ne gândim la finanţare, dar şi la justiţie socială, la egalitatea de şanse”, a spus acesta.

Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Marius Filip, este de părere că introducerea reţetei electronice, în luna iunie, a cardului de sănătate, începând cu luna august, şi a dosarului electronic, ce va deveni funcţional într-un an sau doi, va duce la o eficientizare a sistemului cu 20%.
AGERPRES