astarastoaie_noua.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că protestele personalului medical anunţate pentru luna septembrie vor continua, iar luni la ora 11,00 vor fi realizate pichetări în faţa Ministrului Finanţelor şi Ministerului Sănătăţii.

Reprezentantul CMR a precizat că îşi menţine în continuare solicitarea cu privire la dublarea salariilor medicilor rezidenţi şi a precizat că aceasta este una adresată guvernului. „România devine o ţară normală şi într-o ţară normală Ministerul Finanţelor nu este stat în stat. Am rămas pe aceeaşi poziţie, solicităm dublarea salariilor medicilor rezidenţi” a spus Astărăstoae.

El a menţionat că nu este de acord cu ideea avansată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind posibila majorare a salariilor medicilor rezidenţi cu 2 până la 20% din banii proveniţi de pe urma reorganizării sistemului.

Totodată, Astărăstoae a acuzat că presiunea politică a devenit tot mai mai mare şi a susţinut că „este un cancer” politizarea sistemului medical. „Vom modifica actele normative astfel încât cariera profesională să nu se bazeze pe carnetul de partid, ci pe merite profesionale. Coaliţia şi Ministerul Sănătăţii vor căuta să impună în lege criterii care să nu permită influenţa politică asupra spitalelor, ci un management real al acestora. Spitalele trebuie să aibă un grad crescut de autonomie şi să nu fie tratate ca instituţii bugetare”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor din România. El a ţinut să precizeze că protestele din ultimele zile nu sunt îndreptate împotriva cuiva, ci sunt în favoarea construcţiei unui sistem de sănătate care să fie performant.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că scopul Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate este ca organizaţiile care o compun să fie unite, să fie ajutate şi să ajute. „Am găsit soluţii care să ducă la mai multă finanţare a sistemului sanitar”, a afirmat sindicalistul. În opinia sa, politicul reprezintă”cancerul sistemului sanitar”.

În opinia ministrului pentru Dialog Social, Doina Pană, dialogul care a avut loc duminică la Ministerul Sănătăţii denotă deschiderea totală pe care o are guvernul în discutarea problemelor. „Pe fiecare capitol discutat s-a decis constituirea unui grup de lucru”, a mai spus Pană. AGERPRES