Ce este eficacitatea vaccinului?

Pe scurt, eficacitatea, din termenul din limba engleză „efficacy” este efectuarea unui tratament în condiţii ideale şi controlate, iar eficienţa este performanţa în condiţii reale. Deci, ce înseamnă acest lucru în ceea ce priveşte studiul vaccinului Pfizer / BioNTech?

„Studiile clinice sunt precise şi îngrijite şi îşi propun să răspundă dacă un vaccin este sigur şi dacă funcţionează. Pentru a realiza acest lucru, participanţii care sunt recrutaţi să facă vaccinul (sau un placebo) sunt în general sănătoşi. În studiile clinice realizate, este posibil ca participanţii să nu fie din grupul vulnerabil pe care intenţionăm să îl protejăm în cele din urmă cu acest produs, de exemplu, copiii sau persoanele în vârstă cu alte afecţiuni”, spune Dr. Zania Stamataki.

Pentru a stabili eficacitatea vaccinului, trebuie să o comparăm cu un tratament „de control”, care este de obicei un vaccin irelevant sau un preparat similar care nu ar trebui să funcţioneze pentru virusul testat. Studiile sunt adesea „dublu orb”, astfel încât participanţii nu ştiu ce vaccin au primit, iar cercetătorii nu ştiu ce vaccin au administrat până la sfârşitul studiului, relatează Real Clear Science.

 

 

Materialul integral pe www.mediafax.ro