În urma unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Georgia, s-a descoperit că un vaccin antigripal format din nanoparticule și administrat intranazal îmbunătățește răspunsul imun al organismului la infecția cu virusul gripal. Totodată acesta oferă o protecție mai mare împotriva diferitelor tulpini virale.

Gripa sezonieră, împreună cu potențialele pandemii, se află printre cele mai grave amenințări ale sănătății populației. Actualele vaccinuri induc imunitate specifică unei tulpini, fiind mai puțin eficiente asupra celorlalte. Prin urmare, vaccinurile gripale împotriva tuturor tulpinilor sunt necesare cât mai curând.

Vaccinurile intranazale reprezintă o strategie promițătoare în combaterea infecțiilor respiratorii precum gripa. Eficiența lor este mai mare decât cea a vaccinurilor administrate intramuscular pentru că induc răspunsuri imune ale mucoasei din căile respiratorii, iar acest fapt împiedică infecția locului de pătrundere a virusului în organism. Totodată, pot stimula răspunsurile imune sistemice în tot corpul.

Prin elaborarea de vaccinuri intranazale cu proteine sau peptide recombinate, preocupările oamenilor de știință privind siguranța vaccinurilor s-ar reduce, precum și timpul de producție a vaccinurilor antigripale pe bază de virus. Totuși, aceste vaccinuri nu sunt atât de eficiente în a produce răspunsuri imune, fiind necesară prezența unor adjuvanți mucoși puternici-substanțe care îmbunătășesc răspunsul imun al organismului la antigeni (structurile moleculare ale agenților patogeni). În prezent absența unor adjuvanți mucoși adecvați împiedică dezvoltarea unui astfel de vaccin.

În acest studiu, cercetătorii au dezvoltat un vaccin antigripal intranazal, folosind hemaglutinină recombinantă (HA), o proteină ce se găsește pe suprafața virusurilor gripale. Această proteină este o parte integrantă a capacității virusului gripal de a provoca infecții.

De asemenea, au creat un nanomaterial bidimensional, care a avut efecte adjuvante puternice asupra vaccinurilor antigripale administrate intranazal. Rezultatele au apărut în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Vaccinurile convenționale împotriva gripei induc răspunsuri la anticorpi. Cercetările recente au arătat că răspunsurile celulelor T din plămâni sunt indispensabile pentru  protecția optimă împotriva infecției gripale. Cercetarea noastră deschide un drum nou în dezvoltarea vaccinurilor fără ac și simplifică din punct de vedere logistic vaccinurile gripale intranazale ce asigură protecție încrucișată”, afirmă dr. Baozhong Wang, autor principal al studiului.

Vaccinurile gripale intranazale prezintă avantaje din punct de vedere logistic. Comparativ cu vaccinurile administrate intramuscular, acestea sunt administrate mai ușor, sunt acceptate de către pacienți mai repede și evită formarea deșeurilor medicale periculoase.

 

Articol preluat și tradus de pe Sciencedaily.com