practic_mf_2016.jpgÎntre 22-23 aprilie, medicii de familie din București și județele Ilfov, Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu și Tulcea sunt așteptați la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat la Hotel Europa din Eforie Nord. Ediția 14 va fi coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urologie.

Prin formatul evenimentelor Practic MF Houston încearcă să faciliteze și să încurajeze comunicarea între medicii cu specialitatea medicină de familie și cei din alte specialități. Alături de Prof. Calomfirescu vor mai susține teme Prof. Univ. Dr. Mirela Manea (psihiatrie), Prof. Univ. Dr. Costinela Georgescu (sănătate publică), Prof. Univ. dr. Sorin Rugină (boli infecțioase), Prof. Univ. Dr. Eduard Circo (endocrinologie), Conf. Univ. Dr. Cristina Panea (neurologie), Conf. Univ. Dr. Irina Dumitru (boli infecțioase), Conf. Univ. Dr. Gabriela Lilios (medicină de familie, medicina muncii), Asis. Univ. Dr. Laura Condur (medicină de familie), Dr. Doina Mihailă (medicină de familie).

Unul dintre subiectele care vor fi dezbătute în cadrul evenimentului este utilizarea în exces a antibioticelor și fenomenul rezistenței germenilor la acestea. Prof. Rugină a declarat într-un interviu oferit organizatorilor că pacienții, atunci când iau antibiotice fără recomandarea medicului, “trebuie să se gândească la răul pe care îl produc și în jur, prin selectarea și răspândirea germenilor rezistenți. Informarea periodică corectă asupra circulației germenilor multirezistenti în spitale și în mediul ambiental și instituirea unor politici nationale de antibioterapie sunt principalele metode de a controla acest fenomen. Aceste evenimentele cu caracter interdisciplinar sunt cele mai eficiente mijloace de a îmbunătăți comunicarea directă între medici, cea care asigură o asimilare corespunzătoare a mesajelor tematice asupra problemelor majore de sănătate” a conchis Prof. Rugină.

Și Prof. Calomfirescu este de părere că “pacientii care se autotratează cu antibiotice sunt victimele (d.p.d.v. bacteriologic) propriului comportament. Nu se compară tratamentul unei dureri, tratament scurt o doză-două cu terapia antibiotică. Folcloric, antibioticele sunt utilizate pentru terapia unei stări febrile, a unei sâcâieli inclusiv urinare. Din păcate, totul se întoarce la educație, informație, respect pentru propria persoană”. “Medicul are în ghidurile de prescripție a antibioticelor situații în care poate prescrie terapia fără antibiogramă, dar aceasta manieră nu trebuie sa devină practică generală. Și aici este o problemă de informare medicală”, iar aceste evenimente sunt foarte utile pentru acumularea de cunoștințe noi, dezbaterea interdiciplinară a unor situații din practica medicală.

Dr. Maria Szerac (CEO Houston NPA) a declarat: “Ca organizatori de evenimente medicale, încercăm să implicăm medicii de familie în toate acțiunile pe care le organizăm, indiferent că sunt dedicate în principal altor specialități medicale, pacienților, publicului larg sau presei. Nu se poate vorbi despre nicio patologie fără a lua în considerare rolul medicului de familie în prevenție, în stabilirea diagnosticului precoce, în tratament sau monitorizarea pacientului. Medicina de familie este o specialitate cu multiple provocări, care presupune abilități deosebite de comunicare și management, o specialitate care trebuie înțeleasă de către toți actorii din sistemul medical”.

Calendarul complet al proiectelor derulate de Houston se regăsește pe www.houston.ro