Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara pune gratuit la dispoziţia pacienţilor urografii prin tomografie computerizată (URO-CT), o investigaţie medicală imagistică folosită pentru a evalua tractul urinar al unei persoane, care include rinichii, ureterele şi vezica urinară.

Realizarea unei asemenea evaluări imagistice se recomandă în cazul unor afecţiuni precum litiaza renală, hematuria, suspiciunea unor formaţiuni tumorale, anomalii congenitale sau diverse probleme ale vezicii urinare.

„URO-CT-ul este considerat o evaluare superioară faţă de urografia clasică, deoarece oferă imagini mai detaliate şi poate detecta o gamă mai largă de afecţiuni. Investigaţia foloseşte o combinaţie de raze X pentru a genera imagini în secţiune ale rinichilor, ureterelor şi vezicii urinare. Procedura este non-invazivă, iar rezultatele se pot obţine foarte repede, ceea ce permite începerea unui potenţial tratament într-un interval de timp foarte scurt. Pentru a capta imagini şi mai clare, se utilizează, de obicei, o substanţă de contrast iodată, care este injectată în venă înaintea scanării”, spune dr. Emil Stoicescu, specialist în radiologie si imagistică medicală din cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Pregătirea pacientului pentru realizarea URO-CT implică îndeplinirea mai multor condiţii, se recomandă evitarea consumului de alimente solide cu patr – şase ore înainte de realizarea investigaţiei, restricţionarea consumului de lichide. Pe de altă parte, este importantă menţinerea plină a vezicii urinare înainte de această procedură.

În cazul pacienţilor cu diabet este necesară ajustarea dozei de insulină sau a medicaţiei antidiabetice, conform indicaţiilor medicului, iar la pacienţii cu afecţiuni renale este importantă evaluarea prealabilă a funcţiei renale prin analize de laborator. Pacienţii cu alergii vor trebui să informeze medicul cu privire la contraindicaţiile la medicamente, substanţa de contrast (iod) sau alte produse.

„Este important de menţionat că înainte de a efectua o tomografie computerizată urologică, se vor lua în considerare factorii individuali ai pacientului, inclusiv istoricul medical, simptomele, dar şi alte investigaţii anterioare. Imaginile obţinute prin URO-CT furnizează informaţii legate de extinderea şi localizarea precisă a unei afecţiuni, ceea ce permite stabilirea unui plan terapeutic pentru fiecare pacient în parte. De exemplu, în cazul pietrelor la rinichi, dimensiunea şi localizarea acestora pot influenţa decizia cu privire la intervenţia chirurgicală sau la alte metode de tratament. De asemenea, cu ajutorul acestui screening poate fi apreciată si calculată densitatea calculului reno-urinar. Datorită capacităţii sale de a evidenţia chiar şi cele mai mici modificări ale ţesuturilor şi structurilor anatomice, URO-CT-ul poate contribui la detectarea precoce a afecţiunilor urologice”, explică dr. Emil Stoicescu.

Investigaţia de tip URO-CT este gratuită în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist şi se poate efectua în Ambulatoriul Spitalului „Dr. Victor Babeş” Timişoara. AGERPRES