Echipamentele laboratorului de radiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare au fost upgradate iar pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la unităţi medicale din alte judeţe pentru a efectua anumite terapii, a declarat managerul SJU, Alexandru Oros.

„Vorbim de un proiect derulat pe parcursul mai multor ani. Demersurile de upgradare au fost făcute în anul 2022, în urma unor discuţii pe care le-am avut cu ministrul Sănătăţii de la acea vreme. Am intrat pe programul naţional finanţat la acea vreme prin Banca Mondială. Este vorba de un proiect care a însumat 400.000 euro pentru Spitalul Judeţean. Discutăm de un accelerator aproape nou şi primul pacient a beneficiat de această intervenţie luni, chiar în prima zi în care l-am pus în funcţiune în această formă”, a spus Alexandru Oros.

În context, dr. Constantina Felicia, din cadrul Laboratorului de Radiologie, a subliniat că pacienţii cu anumite probleme de sănătate, îndeosebi tumori depistate, vor putea fi trataţi în SJU.

„Această tehnică nouă de care vorbim ne permite să ţintim mult mai bine tumorile şi să protejăm mai bine ţesuturile sănătoase. Erau până acum câteva localizări tumorale pe care efectiv nu le puteam face fără un risc major pentru pacient. Aceste cazuri erau direcţionate către centrele din România (îndeosebi Cluj-Napoca şi Târgu Mureş – n.red.) care aveau această tehnică. Acum le putem face şi noi. E o tehnică modernă, aliniată la cele care se fac în Europa, avem o tehnică asemănătoare ţărilor occidentale, ceea ce este extrem de important şi un lucru foarte bun pentru pacienţii care au nevoie de aceste servicii”, a declarat Constantina Felicia.

De asemenea, reprezentantul Secţiei de chirurgie a SJU Baia Mare, Ioniţă Bogdan Stoicescu, a menţionat că recent a avut loc o intervenţie în premieră pentru unitatea medicală.

„Premiera de care vorbim este reprezentată de o rezecţie hepatică pentru o tumoră hepatică pe care am putut-o efectua datorită unui dispozitiv împrumutat dintr-un centru universitar, un disector ultrasonic. Am primit asigurări şi sprijin din partea conducerii că vom primi şi noi aşa ceva, cu ajutorul căruia se poate face această rezecţie fără pierdere sanguină. S-a făcut în premieră la Spitalul Judeţean această rezecţie hepatică, cu pierdere minimă de sânge, 200 ml. Pacientul a plecat acasă bine, urmează acum tratamentul oncologic”, a spus Ioniţă Bogdan Stoicescu.

Spitalul Judeţean de Urgenţă modernizează Serviciul Unităţii de Primiri Urgenţe şi are în proiect şi modernizarea heliportului printr-o finanţare asigurată de Consiliul Judeţean Maramureş. AGERPRES