pacienti pe hol.jpgUnul din trei pacienţi care se prezintă la medicul de familie are o problemă psihică sau emoţională, a declarat dr. Cristian Oană, membru al Comitetului local de organizare a Congresului Mondial de Psihiatrie, care a început miercuri la Bucureşti.

În condiţiile în care planul şi strategia naţională de sănătate mintală, cerute obligatoriu înainte de aderarea la UE, au fost date uitării imediat după integrare, o soluţie ar fi atragerea medicinei primare pe lângă serviciile de sănătate mintală, a susţinut la rândul său, în conferinţa de presă prilejuită de deschiderea congresului, prof. dr. Dan Prelipceanu, de la Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia”.

El a punctat că medicii de familie s-ar putea implica în depistarea precoce a acestor afecţiuni şi monitorizarea lor pe durata tratamentului, când acesta este pe termen mai îndelungat.

Prof. dr. Prelipceanu a spus că cea mai răspândită boală psihică este schizofrenia, statisticile arătând că o persoană din 100 ar putea face această maladie. De asemenea, depresia este de două ori mai răspândită la femei decât la bărbaţi.

Dr. Rodica Tănăsescu, preşedinta Societăţii de Medicina Familiei, a apreciat că o colaborare interdisciplinară este foarte importantă pentru pacient, pentru dezvoltarea programelor clinice integrative.
Prof. dr. Eliot Sorel, vicepreşedintele Comitetului Ştiinţific al Congresului, a evidenţiat că bolile psihice au o legătură directă cu accidentele cerebro-vasculare şi infarctul miocardic. Cele mai recente cercetări ştiinţifice indică faptul că depresia precede inflamaţia vaselor. El a accentuat asupra necesităţii depistării precoce, care trebuie promovată nu numai la nivel naţional, ci mondial.
În acest context se impune o colaborare între medici, specialişti, societate, organizaţii profesionale, autorităţi, pentru a dezvolta strategii care să contribuie la destigmatizarea celor cu tulburări psihice, a subliniat medicul.

Prof. dr. Dilip Jeste, preşedintele Asociaţiei Americane de Psihiatrie, a făcut referire la recentul proiect propus de preşedintele Barack Obama, BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies), prin care alocă în următorul an suma de 100 de milioane de dolari pentru cercetarea creierului uman, una dintre cele mai mari provocări după decriptarea genomului uman.
Acest proiect de cercetare vizând descifrarea misterelor creierului uman le va oferi cercetătorilor instrumentele de care au nevoie pentru a obţine o imagine a creierului în acţiune şi va permite să se înţeleagă mai bine cum gândim, învăţăm şi memorăm, care sunt factorii declanşatori ai unor boli şi care sunt activităţile cerebrale la nivel celular, a subliniat Dilip Jeste.

Potrivit statisticilor internaţionale, la nivel mondial peste 50% dintre copiii până în 14 ani prezintă boli psihice latente, care nu sunt identificate, iar bolile psihice constituie 14% din povara globală a bolilor.

Având în vedere că Organizaţia Mondială a Sănătăţii prognozează o creştere epidemiologică a depresiei, la nivelul la care această boală va deveni a doua cauză de morbiditate generală globală în 2020 şi prima în 2030, în cadrul manifestării ştiinţifice vor avea loc mese rotunde în vederea elaborării de proiecte integrative naţionale şi zonale anticipate, menite să faciliteze accesul la îngrijiri de sănătate mintală ale unor populaţii dezavantajate şi să îmbunătăţească calitatea şi accesul la serviciile sanitare atât de necesare indivizilor, familiilor şi naţiunilor, în final de a realiza dreptul uman al sănătăţii.
Congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie – WPA 2013, organizat de Asociaţia Mondială de Psihiatrie, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei, se desfăşoară în perioada 10-13 aprilie, la Palatul Parlamentului. AGERPRES