uvvg_chirurgie1.JPGUniversitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad continuă implicarea sa în dezvoltarea activității științifice și a organizat în perioada 31 mai-2 iunie cel de-al III-lea Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie cu participare internaţională. Deși fac parte din două zone socio-culturale și geografice diferite, respectiv Crișana și Banat, deși se află într-o veche și continuă competiție și rivalitate pe multe planuri, două universități (Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara) au demonstrat că pot fi surori și valorifică fructuoasa colaborare demonstrând încă o dată colegialitatea prin unirea forțelor pentru realizarea unui eveniment științific, dar și cultural de mare anvergură.

Scopul celui de al III-lea Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie a fost acela de a reuni într-o manieră ştiinţifică şi profesională medici ginecologi-obstetricieni şi perinatologi, precum şi alţi specialişti care activează în domeniul ginecologiei, obstetricii, perinatologiei şi a ştiinţelor adiacente (chirurgie și urologie). În acest sens, cursul și-a propus și a reușit să unească eforturile membrilor săi pentru promovarea intereselor specifice specialiştilor în domeniul obstetrică-ginecologie, perinatologie şi domeniile conexe, considerând că în acest fel sunt promovate şi protejate interesele populaţiei de sex feminin din România, ale femeii gravide şi produsului ei de concepţie şi, pe această cale, interesul general al societăţii româneşti, beneficiarul final al activităţii fiind întreaga populaţie. Organizatorii și-au propus promovarea unui program unitar, coerent, modern în domeniul chirurgiei minim invazive în ginecologie, corelat cu cerinţele şi standardele europene în domeniu.

Congresul a fost realizat sub egida celor mai importante și de renume asociaţii din domeniul ginecologiei și chirurgiei minim invazive: Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie, Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie, The Society of Laparoendoscopic Surgeons, American Society of Gynaecological Endoscopy, European Society of Gynaecological Endoscopy și Colegiul Medicilor din România. Pe durata celor 3 zile de Congres numeroase personalități naționale și internaționale din domeniu, vestiți medici veniți din America, Brazilia, Italia, Belgia, China, Serbia, Ungaria au onorat cu prezența , printre care se remarcă : Nicolae Suciu (Președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie), Marius Craina (Președintele Societății Române de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie și Managerul Spitalului Clinic Județean din Timișoara) , A. Balica (absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, actual medic și membru al Societății Americane de Chirurgie Laparoscopică), K. Huang, C. Campian , A. Sokol, P. Shadduck, J. Ybanez-Morano, M. Orady, T. Soares, C. Kim, Yves van Belle, Stefan Rimbach, György Bártfai (Președintele Fundației Egon and Ann Diczfalussy, cu care Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad are strânse relații și care în colaborare cu universitatea arădeană reprezentată de Conf Univ. Dr. Furău Gheorghe și Șef Lucrări Dr. Furău Cristian – ambii membri și respectiv secretar al fundaţiei – a realizat multiple simpozioane internaționale în domeniul reproducerii umane), Tihomir Vejnovic (autorul unei noi și inovative tehnici de operație cezariană, tehnică preluată din anul 2012 și de majoritatea medicilor secției obstetrică-ginecologie din Arad).

În perioada 31mai – 2 iunie, disciplina de Obstetrică-Ginecologie reprezentată prin Conf. Univ. Dr. Furău Gheorghe și Departamentul de Pregătire în Rezidențiat și Cursuri Postuniversitare reprezentat prin directorul departamentului Șef Lucrări Dr. Furău Cristian George au oglindit implicarea importantă a Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad în organizarea celui de-al III-lea Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie cu participare internaţională. Prima zi a Congresului a fost marcată de desfășurarea Cursului Precongres în 2 locații diferite: la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara și la Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad. În ambele locații, numeroși medici din domeniu obstetricii și ginecologiei, chirurgiei și urologiei, medici rezidenți, dar și studenți au luat parte la prezentările făcute de profesori renumiți din domeniu, dar au putut aplica practic cunoștințele dobândite prin work-shop-uri practice pe pelvitrainer.

În zilele 1-2 iunie întregul congres s-a desfășurat în cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad – gazda congresului, iar activitatea s-a desfăşurat pe două planuri, unul didactic-teoretic-științific și unul practic. În cadrul sesiunilor științifice, vestiți profesori din țară și din străinătate au prezentat ultimele tehnici moderne din Occident sau de peste ocean de Chirurgie Minim Invazivă și au prezentat sfaturi pentru evitarea principalelor complicații ce pot apărea în desfășurarea actului medical, au prezentat cazuri relevante pentru tema congresului și au împărtășit experiențele proprii.

Practica a constat în desfăşurarea unui curs practic de laparoscopie dedicat medicilor specialiști din domeniu, medicilor rezidenți și studenților, unde aceștia, în funcție de cunoștința și experiența fiecăruia, au putut dobândi tehnici noi în domeniul laparoscopiei. Cursul s-a finalizat cu o testare practică a cunoștințelor dobândite, în urma căreia participanții au beneficiat de un certificat de participare la acest tip de curs.

Vedeta congresului a fost vestitul robot Da Vinci, adus pentru prima dată în partea de Vest a României, respectiv în Arad. Acest sistem este alcătuit dintr-o consolă ergonomică pentru chirurg, un cart cu patru braţe robotice interactive pentru intervenţia asupra pacientului, un sistem performant de vizualizare 3D de înaltă rezoluţie şi instrumente specifice. Acest robot este folosit în sute de locaţii din lume în marile centre din Statele Unite, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, India, Japonia, Spania, Olanda, Grecia, România, Bulgaria, Cipru, Arabia Saudită, Singapore, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Australia şi Turcia. Până acum s-au efectuat sute de mii de intervenţii de chirurgie generală, urologie, ginecologie, toracoscopie şi de cardiotomie asistată toracoscopic. În România chirurgia robotică este chiar în stadiul său inițial, un rol important avându-l aceste work-shop-uri practice, cum este și cel organizat în cadrul congresului Național de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie de către Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, unde medicii, dar și studenții au avut prilejul de a exersa tehnici chirurgicale pe vestitul robot Da Vinci.

O sesiune importantă din cadrul congresului a fost reprezentată de transmiterea live a 3 intervenții chirurgicale care au avut loc în timpul congresului în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara realizate de către medici renumiți, respectiv Prof. Dr. Stefan Rimbach din America si Dr. Thiers Soares din Brazilia.

“Lectorii din străinătate au apreciat în mod deosebit participarea numeroasă şi activă atât a medicilor, dar mai ales a studenților mediciniști la acest eveniment, baza materială şi infrastructura Universității de Vest Vasile Goldiș, dar şi frumuseţea oraşului nostru, pe care îl considerăm demn să figureze pe harta ştiinţifică internaţională. Din astfel de evenimente înţelegem importanţa instruirii şi perfecţionării continue în arta de a-i vindeca pe oameni. Îmbunătăţirea relaţiei medic-pacient şi a cunoştinţelor teoretice, dar mai ales practice trebuie să reprezinte un scop permanent pentru medici. Demonstraţiile practice au fost foarte bine organizate. Prin rotaţia pe grupuri mici de lucru, am avut posibilitatea să aprofundăm tehnici de chirurgie minim invazive, impresionant fiind exersarea pe faimosul robot Da Vinci. Din discuțiile cu profesorii invitați, am aflat că aceștia au fost foarte încântați de ospitalitate Universităţii noastre, de participarea și implicarea activă a rezidenților și studenților mediciniști dar și de frumusețea orașelor Arad și Timișoara, mulți dintre ei aflându-se pentru prima dată în România”, a declarat prof. Yves van Belle.