fertilizare.jpgUnităţile sanitare publice sau private admise în programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer riscă excluderea din acest program dacă percep coplată de la pacienţi pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro, precizează Ministerul Sănătăţii.

Ministerul atenţionează că, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, art. 5, procedurile de fertilizare in vitro, reprezentând procedurile de prelevare a ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltare a spermei şi procesarea acesteia, inseminare a ovocitelor, transferul embrionar şi monitorizarea evoluţiei cazului până în săptămâna a 13-a de sarcină inclusiv sunt gratuite, fiind achitate de Ministerul Sănătăţii din fondurile alocate programului.

“Am primit mai multe sesizări din partea cuplurilor care au început să depună dosarele medicale pentru a putea accesa programul. Acestea semnalează perceperea de către unele centre medicale a unor taxe suplimentare pentru derularea procedurilor de fertilizare in vitro. Am cerut să fie analizate toate aceste sesizări şi, dacă se dovedeşte că unităţile percep taxe, nejustificat, acestea vor fi sancţionate şi excluse de la derularea programului”, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, potrivit comunicatului citat.

Începând cu 1 iunie, în premieră, Ministerul Sănătăţii a demarat Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, prin care se asigură gratuit fondurile necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile.

Conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, art. 7, alin. e), unităţile sanitare implicate în program au obligaţia de a prezenta o declaraţie pe propria răspundere privind neperceperea de la cuplurile incluse în subprogramul FIV/ET a coplăţii pentru activităţile specifice. AGERPRES