Unitatea Mobilă de Transport Sânge este disponibilă de astăzi în beneficiul celor 1 din 10 pacienți din spitalele românești care au nevoie urgentă de sânge

Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este un vehicul special dotat, care se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul României, pentru a ajuta la prelevarea sângelui și transportarea acestuia în centrele de transfuzii sau acolo unde există o urgență majoră sau o nevoie rapidă de sânge. Concret, mașina se deplasează oriunde există nevoie de sânge, preluat de la centrele de transfuzie, în limita stocului.

Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este o premieră pentru România. Mașina ne va oferi posibilitatea să fim mult mai mobili, să transportăm sânge acolo unde este nevoie, în condiții de siguranță. Toate acestea vor contribui la creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și la scăderea timpilor de transport către spitale, pentru situații de urgență. Sperăm ca într-un an de zile să creștem cu aproximativ 10% numărul de donatori de sânge față de câți sunt acum, declară dr. Doina Goșa, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Sunt foarte mulți pacienții care așteaptă ca spitalele să procure necesarul de sânge. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie și redistribuirea sângelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient să mergem să donăm o singură dată, pentru că nevoia de sânge este constantă, astfel că România are nevoie permanent de donatori, declară Dragoș Mutașcu, președinte Donorium. 

Vara mai puțini români donează sânge decât de obicei, din cauza vacanțelor

În fiecare an, perioada de vară și vacanțele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se încearcă și stimularea donărilor de sânge în lunile iulie și august. De exemplu la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut cu aproximativ 30% vara trecută.  Ca atare spitalele din țară sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. La Iași de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții.

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sângeDintr-o singură donare, medicii fac 2 sau 3 unități de componente de sânge.

România, pe ultimele locuri din Europa la donare de sânge, Austria pe primul loc

România se află pe ultimele locuri în Europa, cu un procent de aproximativ 2%  oameni care donează periodic, comparativ media europeană de 10%. 37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru. Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria. Aici, 66% dintre cetățeni participă la astfel de acțiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numără Franța, Grecia și Cipru. La polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să poți dona?

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
sa nu fi sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

În plus trebuie să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate.

Care sunt recomandările medicilor înainte de donare?

sa fiti odihniti si bine hidratati
sa nu fumati o ora si sa nu consumati alcool, grasimi, dulciuri concentrate
sa nu consumati medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc)
o stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare
sa aveti un act de identitate in original

Ce beneficii ai dacă donezi sânge?

  • Investigații medicale gratuite
  • Susținerea sănătății emoționale
  • Menținerea sănătății cardiovasculare
  • Gestionarea greutății
  • Reducerea nivelului de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză
  • În funcție de orașul în care donează, donatorul de sânge mai poate primi tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau școală, decontarea cheltuielilor de transport dacă procedura se realizează în alta localitate decât cea în care acesta își are reședința, tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă este depistată o anemie în urma donărilor repetate

Potrivit studiilor publicate in Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sange au cu 33% mai putine sanse sa sufere de o boala cardiovasculara si au cu 88% mai putine sanse sa sufere un infarct miocardic.