Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean (SJU) din Baia Mare a fost dată în folosinţă după modernizarea şi reabilitarea printr-un proiect cu fonduri europene mai amplu derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş pentru unitatea medicală, la eveniment fiind prezent şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Preşedintele CJ Maramureş, Ionel Bogdan, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată în faţa unităţii medicale, că fluxurile de servicii medicale au fost regândite pentru o mai bună operativitate şi reducerea timpului de aşteptare al pacienţilor.

„Astăzi, sunt în faţa UPU a SJU care este dată în folosinţă 100%, şi care este probabil cea mai modernă Unitate de Primiri Urgenţe din România. Ne-am străduit să facem cu bani puţini lucruri cât mai bune, cât mai eficiente. De aceea, fluxurile (de pacienţi n.red.) au fost regândite în UPU. Au fost, de asemenea, câteva extinderi pentru afecţiunile minore, astfel încât timpul de aşteptare să fie cât mai redus (…) Pe viitor, timpul de aşteptare ( al pacienţilor n.red.) pentru afecţiuni minore va fi unul mai redus, însă el va exista pentru că întotdeauna prioritatea în urgenţe se face în funcţie de gravitatea cazurilor care ajung în UPU. Îmi doresc să fie cât mai puţini pacienţi în UPU, cât mai puţini băimăreni sau maramureşeni care au nevoie de UPU, însă trebuie să spun că astăzi lucrurile sunt cât se poate de puse la punct aici (…) Cei care vin în UPU au parte de o ambianţă cât mai plăcută, chiar dacă nimeni nu vine cu drag la Urgenţă, măcar noi să creăm condiţiile care să răspundă aşteptărilor şi să le facă aşteptarea cât mai uşoară cum este cazul Pediatriei, unde copii se pot uita la desene şi pot găsi tot felul de activităţi până când cazurile sunt preluate”, a declarat Ionel Bogdan.

El a arătat că în ultimii trei ani Consiliul Judeţean a derulat investiţii record pentru modernizarea secţiilor SJU, dar şi la celelalte unităţi medicale din subordinea sa.

„Sunt proiecte pe care le-am derulat în cei trei ani şi jumătate la Spitalul Judeţean de Urgenţă , la Spitalul de Boli Infecţioase, la sănătate în general, pentru că sănătatea oamenilor este mai presus de toate. Aici (…) vorbim de investiţii record pentru Spitalul Judeţean. Dacă este să adunăm toate proiecte pe care am lucrat şi lucrăm în acest moment, vorbim de investiţii totale în sănătate la nivelul CJ Maramureş de peste 120 milioane de euro şi peste 12 proiecte cu finanţare nerambursabilă”, a specificat Ionel Bogdan.

De asemenea, ministrul Marcel Boloş a ţinut să sublinieze că această valoare a investiţiilor derulate de CJ în unităţile medicale reprezintă o „avere pentru judeţul Maramureş”.

„120 milioane de euro, alte 12 proiecte cu finanţare nerambursabilă sunt o avere pentru judeţul Maramureş şi ele (proiectele n.red.) trebuiesc implementate şi continuate aşa cum au fost stabilite planurile strategice ale judeţului, pentru susţinerea sistemului public de sănătate. Pentru că toate aceste proiecte sunt în interesul oamenilor şi salvează vieţile oamenilor. De aceea, cred eu că prin programul acesta care-l avem la nivel naţional de susţinere a infrastructurii de sănătate şi care vine din fondurile bugetului de stat cu o valoare de 13,5 miliarde lei, infrastructura de sănătate a României va fi în continuare susţinută, în continuare modernizată, şi toate condiţiile necesare pentru ţara noastră din punct de vedere al actului medical vor fi asigurate”, a spus ministrul Finanţelor.

Totodată, Marcel Boloş a menţionat că în prezent „România este angajată într-un proces investiţional fără precedent”.

„Numai în acest an, peste 7,2 din PIB este alocat bugetului pentru investiţii. Acesta înseamnă peste 124 miliarde de lei. În execuţia bugetară a lunii mai, bugetul investiţiilor implementate în România a trecut de 47 miliarde de lei (…) Investiţiile ne vor asigura o creştere economică şi o dezvoltare economică corectă, iar în cea ce priveşte judeţul Maramureş, toată politica şi strategia de investiţi care a fost gândită este o strategie importantă”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

Proiectele CJ Maramureş aflate în derulare mai vizează reabilitarea ambulatoriului, construcţia unui nou bloc operator şi corp de spital, laborator de analize performant, modernizarea heliportului SJU, dar şi modernizarea Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare.

Pe toată durata efectuării lucrărilor în cadrul UPU, serviciile medicale oferite pacienţilor s-au derulat normal, deşi a existat o anumită stare de disconfort. AGERPRES