Noua Unitate de Arşi şi Chirurgia Mâinii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca a fost inaugurată marţi de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, investiţia fiind realizată cu bani exclusiv de la bugetul local. Edilul sectorului 1 a declarat cu acest prilej că au fost finalizate mai multe obiective pe lângă noua unitate – amenajarea şi modernizarea secţiei de Anestezie Terapie Intensivă, precum şi Amfiteatrul spitalului, care a fost dotat cu un sistem performant de proiecţie video şi sonorizare.
„Aici va funcţiona cea mai modernă secţie pentru arşi cu politraumatisme, dar şi pentru chirurgia mâinii. Un astfel de departament era necesar pentru Spitalul de urgenţă, care se confruntă cu o patologie foarte gravă” – a spus Andrei Chiliman.
El a arătat că fondurile pentru consolidare au fost asigurate de administraţia locală începând cu anul 2008. Urmează reabilitarea corpului mai vechi, care a suferit doar reparaţii minime după cutremurul din 1977, lucrările începând în toamnă, a mai menţionat edilul sectorului 1. Valoarea totală a lucrărilor de investiţii, asigurată în totalitate de la bugetul local al Primăriei Sectorului 1, a fost de 18.000.000 lei, adică aproximativ 4.600.000 de euro. De asemenea, a fost alocată suma de 600.000 de euro pentru lucrări de reparaţii şi modernizări.
Prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca, a declarat la rândul său că o astfel de unitate se impunea, pentru tratarea bolnavilor arşi, care, potrivit normelor internaţionale, necesită circuite speciale, dar că ea trebuia să fie integrată într-un spital cu mai multe specialităţi. Medicul şi-a exprimat speranţa că activitatea în această secţie va începe cât mai curând posibil, dar că este nevoie de dotare.
„Dotarea unei astfel de secţii presupune aparatură de vârf, care este costisitoare, dar trebuie făcută, pentru că este vorba de o unitate strategică”, a subliniat prof. dr. Ioan Lascăr. El a adăugat că aceasta este prima unitate din opt, câte ar trebui să funcţioneze în întreaga ţară conform normelor internaţionale. Unitatea va avea şase paturi, normele internaţionale prevăzând pentru astfel de secţii între cinci şi zece paturi. Secţia este dotată cu instalaţii de climatizare-ventilaţie speciale şi cu un bloc operator care oferă posibilitatea consultării cu alţi specialişti în timpul operaţiei. Dr. Răzvan Chivu, consilier al ministrului Sănătăţii, a susţinut că MS intenţionează să asigure, în acest an, finanţarea dotării unităţii.
Este vorba de dotarea cu aparatură de peste 4 milioane de euro, bani care vor fi eşalonaţi, având în vedere criza economică. Conf. dr. Ioana Grinţescu, şefa Secţiei de Terapie Intensivă, a spus că extinderea departamentului, care are 35 de paturi, era necesară, pentru a fi respectată patologia fiecărui pacient. Primarul Andrei Chiliman a declarat că lucrările de reabilitare şi modernizare a unităţilor medicale din sectorul 1 vor continua şi în anul 2010. Astfel, vor avea loc investiţii majore la Spitalul de Chirurgie Buco-maxilo-facială, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” şi la Spitalul „Sfânta Maria”. Un alt obiectiv extrem de important este construirea primei clinici de chirurgie cardiovasculară şi pediatrie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, pentru copiii cu malformaţii cardiace, a adăugat edilul. AGERPRES