Managerul CN Unifarm, Adrian Ionel, a declarat că anul trecut compania pe care o conduce a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 11 milioane de euro, cu o profitabilitate netă de 9%. “Pe 1 noiembrie 2012, când am preluat conducerea Unifarm, am găsit 26 de oameni, două maşini defecte, 59 de mii de lei în cont şi 6000 de metri pătraţi de clădiri distruse… În primul an am crescut cu 2038%, iar în al doilea an cu încă 138%. Am ajuns să finalizăm 2015 cu o cifră de afaceri de aproape 11 milioane de euro, cu o profitabilitate netă de 9%, cu 36 de oameni şi cu o flotă de zece maşini ale noastre, dar 150 în total, cu partenerii”, a declarat Adrian Ionel într-un interviu acordat ziarului “Bursa”.

Potrivit acestuia, Unifarm are actualmente în portofoliu aproape 300 de produse, fiind implicată cel mai tare în programul de oncologie, unde încearcă să elimine discontinuităţile provocate de scoaterea de pe piaţă a medicamentelor ieftine de către importatori şi producători. A doua linie majoră de activitate a Unifarm este cea de TBC – transplant, diabet şi HIV. “Compania noastră are două componente. Una este aceea de concurent în piaţa de farma, ca orice alt distribuitor privat, dar componenta care o face specială e cea socială. Unifarm este acel 112 pe care statul îl formează ca să îi rezolve problemele când un medicament dispare”, spune Adrian Ionel.

Unifarm nu produce aceste medicamente, ci le caută în lumea întreagă şi le aduce în cel mai scurt timp posibil, prin procedura de nevoi speciale, distribuindu-le apoi prin reţeaua proprie. “În general, încercăm să limităm cât mai mult şi costurile statului român cu aceste medicamente, şi timpii de aşteptare pentru bolnavi, dar şi să acoperim acele goluri care fac atât de rău în tratamentele suferinzilor. Ne-am implicat foarte tare şi în nenorocirea de la Colectiv, fiind singurii care am intervenit major în aprovizionarea spitalelor, încă din secunda 1”, spune managerul Unifarm.

Unifarm nu exportă încă medicamente româneşti, dar lucrează la constituirea dosarului în vederea exportării unor produse, în principal româneşti, produse de Antibiotice Iaşi.

Adrian Ionel consideră că piaţa sanitară românească se găseşte într-un declin accentuat. “După cum vedeţi, se retrag produse peste produse. Unele au înlocuitori, dar altele nu. Cert este că retragerea a peste 1.000 de produse creează o sincopă majoră în sistemul sanitar românesc. Atunci, e clar că undeva trebuie umblat la politica de preţuri din România, pentru a deveni din nou atractivi pentru producători şi importatori. România are o politică de preţ care spune că, în funcţie de un coş de 12 ţări europene, noi trebuie să avem preţul cel mai mic. O medie a ultimelor trei dintre acestea ar creşte prezenţa producătorilor în piaţa noastră şi nu ar mai încuraja comerţul”, conchide managerul Unifarm în interviul acordat ziarului „Bursa”.

Pentru Compania Națională UNIFARM SA, anul 2015 a fost unul special, deoarece a marcat împlinirea a opt decenii de când a fost înființată Direcţia Generală Farmaceutică, cea care avea să devină ulterior actuala UNIFARM S.A., companie ce acţionează pe segmentul strategic al României pentru asigurarea nevoilor speciale şi pentru prevenirea discontinuităţilor de medicamente din reţeaua naţională a Ministerului Sănătăţii.

La 18 ani de la înființare, pe 1 aprilie 1953, prin Ordin al Ministrului Sănătăţii nr.137, Direcţia Generală Farmaceutică se transformă în Baza Centrală Centrofarm. În 1957, prin HCM 845/29.05.1957, baza primeşte denumirea de Oficiul Central Farmaceutic, iar în 1990, imediat după Revoluție, conform HG 1246/4.12.1990, instituţia devine Regia Autonomă Unifarm. În 1998, prin HG 892/14.012.1998 se înfiinţează Compania Naţională UNIFARM S.A., societate pe acţiuni cu capital integral de stat, care funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară. În fine, pe 12 octombrie 2012 se definitivează echipa managerială a CN UNIFARM S.A. prin numirea unui nou Consiliu de Administraţie şi a unui nou Director General, în vederea îmbunătăţirii managementului companiei.