Guvernul României a aprobat un proiect care va își propune să facă România independentă din punct de vedere al producerii și folosirii imunoglobulinei umane, iar recent a trecut de etapa de dezbateri publice și Studiul de fundamentare. După cum spune Adrian Ionel, Director General Unifarm, documentele prevăd crearea unei unități de producție, iar termenul prevăzut este de trei ani, inclusiv pentru obținerea tuturor autorizărilor. Unifarm este partenerul public care va gestiona și va administra ceea ce rezultă din acest program, reprezentând interesele statului român. Investiția estimată în acest moment este de minim 150 de milioane de euro, dintre care 25% reprezintă investiția Unifarm, și 75% investiția partenerului privat.

„Acest proiect exista, dar era mai greu de atins unii factorii-cheie din sfera politică și iată am reușit și acest lucru. E un concurs de împrejurări, fără doar și poate acea criză, deși nu acesta a fost scopul ei, a avut și un efect benefic prin conștientizarea factorilor politici a riscurilor de a fi dependenți de un producător sau altul. Probabil a existat și o perioadă de maturizare a acestui proiect. Vreau să spune că sunt mândru de echipa mea, căci au sacrificat multe ca noi să creștem. Ei sunt însuflețiți și trăiesc ca și mine acest proiect”, a declarat Adrian Ionel pentru portalul Transilvania Business.

El anunță că urmează a fi derulată o licitație internațională de selectare a partenerului sau partenerilor privați. În afară de unitatea de producție, vor fi dezvoltate centre de transfuzii, depozite de păstrare a produselor finite și precursorilor. Minim 10 centre de acest fel sunt prevăzute în proiect. La toate acestea se adaugă toată logistica necesară transportului și depozitării.

„Unifarm se va asigura ca necesarul de imunoglobulină prevăzut în programele naționale să fie furnizat de producător până în momentul în care fabrica din România va începe producerea propriu-zisă a imunoglobulinei. Ulterior, în următorii 25 de ani, termenul prevăzut pentru acest PPP, investitorul va avea obligația de a asigura piața internă în proporție de 70 la sută, urmând ca ceilalți competitori să intre în competiție pentru restul de 30 la sută. Parteneriatul va mai presupune și investiții în ceea ce privește celulele stem, foarte necesare multor oameni. Planificăm dezvoltarea unui registru al donatorilor, dar unul al beneficiarilor care să intre ulterior în gestiunea statului român pentru o permanentă monitorizare”, a mai declarat Adrian Ionel, Directorul General Unifarm.

Interviul complet poate fi accesat aici