Potrivit unui nou studiu, realizat pe șoareci de laborator, un vaccin administrat prin inhalare a reușit să protejeze plămânii împotriva mai multor tulpini de bacterii Klebsiella pneumoniae.

În prezent, nu există vaccinuri autorizate de FDA pentru prevenirea sau pentru tratamentul infecției de acest tip, iar o tulpină rezistentă la medicamente a bacteriei este responsabilă pentru cel puțin 7.900 de cazuri și 520 de decese în fiecare an în Statele Unite ale Americii. Organizația Mondială a Sănătății a enumerat aceste tulpini ale bacteriilor rezistente la antibiotic și le-a inclus pe lista de priorități pentru dezvoltarea de noi tratamente.

Cercetătorii au folosit o proteină X a membranei externe de la K. pneumoniae și au asociat-o cu LTA1 – un adjuvant folosit în vaccin, pe care l-au dezvoltat din bacteriile E. coli, pentru a provoca un răspuns imun. Ei au testat eficacitatea vaccinului inhalat folosind șoareci de laborator; șoarecii vaccinați au fost infectați cu trei tulpini diferite de bacterii pentru a determina amploarea acoperirii vaccinului.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Pneumologia.ro