O echipă de chirurgi elvețieni a realizat în octombrie 2015, în premieră mondială, un transplant de ficat între două persoane cu HIV, se arată într-un comunicat difuzat la Geneva după o perioadă de șase luni în care pacientul a fost ținut sub observație. Anunțul, care a făcut obiectul unui articol apărut în American Journal of Transplantation, a apărut după o operație identică efectuată de medici americani în 15 martie 2016, prezentată ca premieră mondială.
Spitalul universitar din Geneva afirmă că în cursul celor șase luni organul nu a fost refuzat la pacientul care a primit transplantul. „Această primă grefă efectuată în Elveția, urmată de una identică în Statele Unite, deschide perspective cu totul noi la persoanele purtătoare de HIV”, arată Spitalul universitar din Geneva. Pe deoparte persoanele cu HIV se pot prezenta ca potențiali donatori de organe, iar de cealaltă, cele care sunt în așteptarea unui transplant au perspective mai bune de grefare.
Legea elvețiană în privința donatorilor de organe permite din 2007 transplantul de organe între donatori și primitori seropozitivi, însă numai după opt ani s-a înregistrat prima grefă. „Există două motive pentru acest lucru, a declarat pentru AFP Nicolas de Saussure, purtător de cuvânt al spitalului elvețian. Unul este necunoașterea de către medici și pacienți seropozitivi a acestei dispoziții a legii, iar al doilea, problema compatibilității necesare între un donator și un primitor”.
Donatorul a fost un bărbat de 75 de ani, care a murit în urma unei hemoragii cerebrale, seropozitiv din 1989. El acceptase să fie donator de organe. Pacientul beneficiar al transplantului a fost diagnosticat cu HIV în 1987 și a fost informat înaintea operației de potențialele riscuri ale intervenției, pe care le-a acceptat. El suferea de o boală foarte gravă a ficatului. AGERPRES