Un test pentru detectarea leziunilor vaselor de sânge poate prezice rata de supraviețuire a persoanelor infectate cu COVID-19

Cercetătorii de la Yale au descoperit că lezarea celulelor endoteliale – celulele care căptușesc vasele de sânge – poate fi un factor cheie al gravității COVID-19 și al morții. Rezultatele, publicate în ediția din 30 iunie a The Lancet Hematology, pot ajuta la explicarea coagulării misterioase a sângelui observată la unii pacienți cu COVID-19, o afecțiune asociată celor mai severe cazuri dar asociată și cu decesul. Descoperirea sugerează că medicii ar putea testa pacienții atât cu privire la leziuni ale celulelor endoteliale, cunoscute sub numele de endoteliopatie, cât și să îmbunătățască rezultatele pacientului prin administrarea de medicamente.

Cercetătorii au studiat 68 de pacienți internați la Spitalul Yale New Haven cu COVID-19, incluzând 48 de pacienți bolnavi critici, 20 de pacienți bolnavi non-critici și 13 persoane sănătoase non-spitalizate, căutând markeri pentru lezarea celulelor endoteliale (EC) și compararea în funcţie de severitatea și supraviețuirea bolii. Ei au descoperit că markerii pentru leziunea CE au fost semnificativ crescuți la pacienții bolnavi critic și au fost peste limita normală la 80% dintre pacienții care nu sunt în stare critică.

 

Citiți materialul integral pe platforma specializată Hematologie.ro