Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au studiat morbiditatea și mortalitatea pe termen lung în rândul indivizilor cărora li s-au implantat diferite modele de valve cardiace biologice. Rezultatele, care arată că există diferențe considerabile de performanță în funcție de grupul de modele, sunt publicate în jurnalul JAMA Network Open.

Valva aortică este situată între inimă și aortă și asigură pomparea sângelui în direcția corectă. În boala cardiacă valvulară este deseori necesară îndepărtarea valvei aortice bolnave și înlocuirea acesteia cu una artificială, cea mai comună fiind o valvă protetică biologică.

Folosind registrul suedez de chirurgie cardiacă (parte a SWEDEHEART), cercetătorii de la Institutul Karolinska au reușit să identifice aproape 17.000 de pacienți cărora li s-a administrat o valvă aortică bioprotetică în Suedia între 2003 și 2018. Aceste informații au fost completate cu date din evidențele ținute de National Board of Health and Welfare și date socioeconomice de la Statistics Sweden. După ajustarea pentru factorii de referință, riscul de a avea nevoie de o valvă protetică de înlocuire după 10 ani a fost estimat la 3,6% pentru cei care au primit grupul de modele cu cele mai bune performanțe (Perimount), comparativ cu 12,2 și 11,7% pentru cele două grupuri de modele cu cele mai slabe performanțe (Mitroflow/Crown și respectiv Soprano).

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Cardiologiemoderna.ro