cabinet stomato.jpgCei mai mulţi dintre români vizitează rar – cel mult o dată pe an – sau chiar deloc un cabinet stomatologic, relevă un studiul IRES transmis vineri. Potrivit acestuia, 48% dintre respondenţi declară că merg la dentist o dată pe an sau mai rar, iar 12% afirmă că nu merg deloc la stomatolog.

”Aceste procente relevă o accesibilitate foarte redusă a populaţiei la serviciile stomatologice. În categoria celor care nu merg deloc la stomatolog, cea mai mare pondere o au locuitorii din Moldova”, se spune în sondaj. Dintre persoanele chestionate care folosesc totuşi serviciile medicale ale dentiştilor, 37% recunosc că vizitează un cabinet stomatologic doar atunci când au dureri de dinţi.

Sondajul mai arată că principalul motiv pentru care românii se duc rar sau deloc la un medic stomatolog este de ordin financiar. De asemenea, cei mai mulţi pacienţi sunt fideli medicului lor stomatolog, pe care de cele mai multe ori îl aleg pe baza recomandării făcute de un prieten. Peste 80% dintre cei chestionaţi cred că stomatologii românii au un nivel bun de pregătire. ”Referindu-se la cabinetele stomatologice, 89% dintre respondenţi apreciază ca fiind foarte bun şi bun aspectul acestora. Totodată, 87% apreciază drept foarte grea munca dentiştilor”, se mai arată în sondaj.

Sondajul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj, scopul fiind acela de a afla care sunt comportamentele de igienă dentară ale românilor. Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 1-2 martie, pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane, cu vârste de peste 18 ani şi cu domiciliul în mediul urban. Principalele teme pe
care s-a focalizat cercetarea au vizat comportamentul de utilizare a serviciilor stomatologice, percepţia faţă de medicii dentişti şi calitatea serviciilor stomatologice, accesul la serviciile stomatologice şi factori de limitare a accesului, gradul de informare cu privire la gratuităţile pe care le suportă statul cu privire la serviciile de stomatologie.AGERPRES