A doua parte a studiului realizat in perioada mai-iunie 2009, in cadrul campaniei “Cancerul nu inseamna condamnare la moarte”, a evidentiat ca romanii nu mai sunt atat de speriati de aceasta boala.
A doua parte a studiului efectuat de compania Roche Romania si-a propus sa analizeze atitudinea populatiei cu privire la cancer, principalele surse de informare in legatura cu aceasta boala si cele mai cunoscute tipuri de cancer.
Toti cei intervievati, in proportie de 100%, cunosc pe cineva afectat de cancer. 69% dintre acestia au declarat ca au avut un caz de cancer in familie, in timp ce restul au precizat ca au cunoscut un prieten (19%) sau un coleg (12%).
In acest context, majoritatea respondentilor au declarat ca au adoptat o atitudine optimista in momentul aflarii despre cazul de cancer: 42% au precizat ca, desi initial s-au simtit deprimati de vestea aflata, si-au schimbat atitudinea rapid, iar 23% dintre ei s-au manifestat ca fiind optimisti din prima clipa cu privire la sansele de viata ale persoanei apropiate. Cele mai frecvente tipuri de cancer cunoscute de grupul de apartinatori sunt cancerul de san (26%), cel pulmonar (16%), cancerul colorectal (12%), cancerul limfatic (5%) si cancerul la stomac (6%).
Printre cele mai cunoscute metode de terapie a cancerului, respondentii din grupul de apartinatori au enumerat: chimioterapia, interventia chirurgicala, radioterapia si terapia cu anticorpi. Referitor la cele mai populare surse de informare despre diferitele tipuri de cancer, 22% dintre respondentii din acest grup au declarat ca isi iau informatiile necesare de pe internet, in timp ce 18,2% declara ca apeleaza la medicul oncolog.
Mass-media (17,4%) si cercul apropiat de prieteni (16,0%) reprezinta de asemenea surse importante de informare. Studiul a fost realizat pe trei grupuri de populatie: pacienti diagnosticati cu cancer, apartinatori (persoane care au cunoscut sau care au avut in familie un caz de cancer) si persoane care nu au fost afectate in niciun fel de aceasta boala. Studiul a avut la baza completarea a 560 de chestionare online. Respondentii sunt adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 66 de ani, din mediul urban.AGERPRES