Boala cronică de rinichi (BCR) la copii este rară, fapt ce duce la apariția anumitor lacune majore privind cantitatea și calitatea informațiilor despre îngrijirea pacienților pediatrici cu această afecțiune. Studiile sunt limitate din cauza lipsei de diversitate a eșantionului analizat.

Într-un nou studiu condus de Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) și Nemours Children’s Health, cercetătorii au depășit acest obstacol al eșantionului prin analiza datelor înregistrate în fișa medicală electronică PEDSnet, o rețea națională a pacienților pediatrici. Astfel, cercetătorii au identificat un grup de copii cu BCR și au reușit să evalueaze progresia BCR și să examineze factorii de risc pentru declinul funcției renale.

Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie.

„Scopul general al acestui proiect a fost de a demonstra că datele din lumea reală pot fi utilizate pentru a modela declinul funcției renale la copii. Boala cronică de rinichi la copii este rară și, prin urmare, există puține studii de înaltă calitate care să informeze asupra deciziilor clinice. Spre deosebire de alte studii, acest studiu reprezintă un eșantion imparțial al populației, iar conform informațiilor noastre, are cea mai mare cohortă de copii cu BCR”, a spus dr. Caroline Gluck, de la Departamentul de Nefrologie din cadrul Nemours Children’s Health, Delaware.

Pentru a înțelege mai bine factorii care contribuie la scăderea funcției renale la pacienții cu BRC, cercetătorii s-au concentrat pe copiii înregistrați în șase sisteme de sănătate, care au fost la consultații medicale în perioada 1 ianuarie 2009 – 28 februarie 2022.

Din peste 7,1 milioane copii, cercetătorii au identificat 11.240 (0,157%) cu BCR. Ei au împărțit grupul în funcție de tipul BCR: glomerulară, non-glomerulară și asociată cu malignitate. Progresia BCR a fost determinată pe baza ratei estimate de filtrare glomerulară (eGFR), un indice al funcției renale bazat pe nivelul creatininei service, care determină stadiul bolii renale, nevoia de dializă pe termen lung și necesitatea unui transplant de rinichi.

Cercetătorii au descoperit că următoarele caracteristici la copiii cu BCR au fost asociate cu:

  • scăderea mai rapidă a funcției renale: boala de origine glomerulară sau asociată malignității
  • niveluri ridicate de proteine ​​urinare (proteinurie)
  • hipertensiune
  • vârsta mai mică
  • formă mai severă a BRC
  • sexul masculin
  • complexitate medicală mai mare la începutul perioadei de urmărire

De exemplu, pe o perioadă medie de urmărire de cinci ani, 40% dintre pacienții cu BRC glomerulară au necesitat dializă sau transplant sau au experimentat o reducere de peste 50% a eGFR, în timp ce același lucru a fost valabil pentru doar 13% dintre pacienții cu BCR non-glomerulară.

Având în vedere dimensiunea populației analizate în studiu – au fost incluși și copii cu cancer, care prezintă o povară mare a bolii cronice de rinichi, dar care până acum au fost excluși sau subreprezentați în studii – rezultatele pot fi aplicate pe scară largă populației pediatrice cu BCR.

„Copiii care au prezentat factorii de risc identificați în studiul nostru sunt predispuși spre progresia BCR și pot fi luați în calcul în studiile comparative de eficacitate privind menținerea funcției renale. Rezultatele și metodele din acest studiu sunt fundamentale pentru cercetările viitoare la copiii cu BCR. Acest studiu poate servi ca o foaie de parcurs privind utilizarea rețelelor de date pentru a informa în mod adecvat studiul bolilor rare”, a declarat autorul principaldr. Michelle Denburg, nefrolog la Spitalul de Copii din Philadelphia.

 

Sursă: www.prnewswire.com