În urma unui studiu internațional, care a implicat cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, Suedia, un instrument de decizie pentru profesioniștii din domeniul sănătății s-a dovedit capabil să reducă la jumătate utilizarea antibioticelor împotriva infecțiilor tractului urinar.

Studiul, publicat în The BMJ, cuprinde 1.041 de persoane în vârstă, din 38 de case de îngrijire pentru bătrâni din Țările de Jos, Norvegia, Polonia și Suedia. Un grup de cercetători de la Universitatea din Göteborg și regiunea Västra Götaland a condus partea suedeză a studiului, care a cuprins 207 participanți.

Contextul studiului este dat de suprautilizarea antibioticelor în cazul persoanelor în vârstă, atunci când sunt suspectate de infecții ale tractului urinar (ITU). În cadrul colaborării internaționale, cercetătorii au conceput un program multifactorial (o „intervenție de administrare a antibioticelor cu spectru larg”) menit să reducă prescripțiile inutile.

Educația și planul de acțiune

Programul a constat în instruire teorie, urmată de discuții în grupuri mici, despre îngrijirea optimă pentru vârstnicii suspectați de ITU. A fost utilizat un instrument de luare a deciziilor, sub forma unui material educațional și informativ. Medicii și asistenții medicali, care au participat la studiu, au conceput planuri de acțiune adaptate responsabilităților proprii, iar acestea au fost urmărite.

Intervenția a fost într-adevăr eficientă: rezultatul a fost reducerea la jumătate a numărului de regimuri de tratament cu antibiotice (în cazul ITU), în comparație cu grupul de control.

De asemenea, studiul arată că siguranța pacientului nu a fost afectată. Nu au existat diferențe între grupuri în privința complicațiilor, spitalizărilor sau numărului de decese rezultate din cauza ITU. Cercetarea a fost realizată în perioada septembrie 2019 – iunie 2021.

Utilizarea prudentă a antibioticelor este esențială

”Pentru că bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o problemă în creștere, este esențial să evitați tratamentele inutile cu antibiotice. Persoanele în vârstă sunt mai sensibile la efectele secundare ale antibioticelor. Faptul că programul a redus la jumătate utilizarea antibioticelor de către seniori, în timp ce siguranța a rămas neschimbată, reprezintă un lucru fenomenal”, declară Pär-Daniel Sundvall, conferențiar și medic specialist în medicină generală.

 

Sursă: www.news-medical.net