Viitoarea secţie de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, o clădire a cărei construcţie va demara în vara acestui an, va dispune de un spaţiu inedit de relaxare în aer liber pentru pacienţi, acesta urmând să fie amplasat pe terasa imobilului. Managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a explicat că, pentru a intra în posesia autorizaţiei ce va fi eliberată de către Direcţia de Sănătate Publică, secţia de Psihiatrie trebuie să dispună obligatoriu de o „zonă verde” în care pacienţii să poată ieşi să se relaxeze. Ea a menţionat că alegerea părţii superioare a clădirii pentru a amenaja zona verde a fost „singura soluţie” avută la dispoziţie, pentru că doar astfel se putea asigura suprafaţa obligatorie de 25 de metri pătraţi ca spaţiu de relaxare în aer liber.
Astfel, pe terasă, care va dispune cel mai probabil de un covor artificial de iarbă, vor fi amplasate bănci şi jardiniere, unde pacienţii secţiei de Psihiatrie se vor putea relaxa. Aceştia vor putea ieşi şi în curtea interioară a spitalului.
Clădirea care va găzdui secţia de Psihiatrie va fi construită în curtea spitalului, pe locul unor magazii şi ateliere care vor fi demolate, astfel că spaţiul avut la dispoziţie nu a fost unul prea generos. „Valoarea estimată a lucrărilor este de şase milioane de lei”, a spus directorul economic al SJU, Diana Mârza, care a adăugat că probabil valoarea de atribuire va ajunge pe la 4,5 milioane de lei. Banii provin de la Consiliul Judeţean Alba. Lucrările vor începe efectiv în vara acestui an, iar durata de execuţie este de 24 de luni.
Secţia va avea 50 de paturi. La demisol va fi mutată Arhiva spitalului, iar la parter va funcţiona Ambulatoriul de Psihiatrie, precum şi tot ceea ce înseamnă partea de internare, filtru, izolare, inclusiv sala de vizitare pentru aparţinători. La etajul I va funcţiona secţia de femei, cu 25 de paturi, sală de mese, oficiu, club şi cabinetele medicilor. Aceeaşi structură se va regăsi şi la etajul al doilea, unde vor fi saloanele pentru bărbaţi. De asemenea, va exista pe fiecare etaj şi câte o rezervă cu două paturi. Toate saloanele vor avea aer condiţionat, grup sanitar propriu şi vor fi dotate cu sistem de apelare asistente şi pentru detecţie incendiu. Saloanele nu vor avea gratii, ci geamuri securizate.
În prezent, secţia de Psihiatrie a spitalului din Alba Iulia funcţionează într-o clădire de secol XVIII, în care a funcţionat primul spital militar din ţara noastră. Aici va fi amenajat, cu fonduri norvegiene, un muzeu, intitulat Museikon, care va adăposti actualele colecţii de artă sacră ale Muzeului Naţional al Unirii şi Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. AGERPRES