Cercetătorii japonezi au pus la punct un sistem bazat pe Inteligenţă Artificială (AI) care detectează automat 98 % dintre polipi şi alte semne timpurii ale cancerului colorectal. Centrul Naţional de Luptă împotriva Cancerului din Japonia şi compania NEC au creat un sistem care utilizează o tehnologie similară recunoaşterii faciale pentru a identifica rapid condiţiile anormale cu ajutorul examinării imaginilor luate din interiorul intestinului gros, potrivit informaţiilor publicate luni de ziarul Asahi.

Atunci când detectează anomalii, sistemul AI marchează cu un cerculeţ zona pe un monitor şi emite o alarmă sonoră. Cu ajutorul acestui sistem, cercetătorii identifică polipii care încă nu s-au dezvoltat în tumori, precum şi stadiile timpurii ale cancerului în timpul unei colonoscopii de rutină.

Experţii au analizat cu acest nou sistem imaginile înregistrate în 5.000 de astfel de cazuri şi au observat AI este capabilă să identifice 98 % dintre polipii şi semnele timpurii de cancer. Tehnologia a fost capabilă să detecteze inclusiv un polip cu diametrul de 2 mm şi un altul care era greu de identificat, deoarece culoarea sa era similară cu cea a mucoasei din zona învecinată, subliniază ziarul Asahi.

Rata de eşec în detectarea polipilor de dimensiune redusă, în timpul unei colonoscopii obişnuite, este de până la 13 la sută, notează doctorul participant la studiu, Masayoshi Yamada, citat de ziar.

Potrivit unui studiu al Societăţii Spaniole de Oncologie (SEOM), diferitele tipuri de polipi care se dezvoltă în colon sunt precursorii a peste 95 % din cazurile de cancer colorectal, astfel încât detectarea lor în stadiu incipient este esenţială în stabilirea diagnosticului. AGERPRES