Cercetătorii au descoperit că restricționarea aportului de alimente la o fereastră zilnică de 10 ore a îmbunătățit markerii importanți ai sănătății inimii.

Se estimează că peste o treime dintre adulții din Statele Unite au sindrom metabolic, o colecție de afecțiuni medicale care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Sindromul este asociat cu mai mulți factori de risc, inclusiv glicemia, tensiunea arterială  și nivelurile de colesterol crescute.

Într-un studiu clinic recent intitulat TIMET, cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine și de la Salk Institute au descoperit că o formă de post intermitent, numită alimentație cu restricții de timp, ar putea îmbunătăți sănătatea participanților diagnosticați cu sindrom metabolic și care au prediabet.

Studiul, publicat online în ediția din 30 septembrie 2024 a Annals of Internal Medicine, a demonstrat îmbunătățiri semnificative ale markerilor cheie ai sănătății cardiometabolice, inclusiv zahărul din sânge și colesterolul și niveluri mai scăzute de hemoglobină A1c, un marker al gestionării pe termen lung a zahărului din sânge. 

Sindromul metabolic, mai ales atunci când este asociat cu prediabetul, reprezintă un punct critic în care riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli de inimă este mult crescut. Sperăm că rezultatele acestui studiu îi pot ajuta pe alții care doresc să abordeze sindromul metabolic și să reducă riscul de diabet de tip 2”, a spus Dr. Pam Taub, co-autor corespondent al studiului și profesor de medicină la UC San Diego School of Medicine. 

Studiul TIMET este primul care evaluează beneficiile unui program personalizat de alimentație cu restricții de timp, la pacienții care iau medicamente pentru sindromul metabolic.

În cadrul studiului, 108 de pacienți adulți de la UC San Diego Health, cu sindrom metabolic, au fost randomizați fie într-un grup de alimentație cu restricții de timp, fie într-un grup de control. Ambele grupuri au continuat să primească tratamente standard de îngrijire și au beneficiat de consiliere nutrițională cu privire la dieta mediteraneană. Toți participanții și-au înregistrat mesele folosind aplicația mobilă myCircadianClock, dezvoltată la Institutul Salk.

Pentru grupul cu alimentație bazată pe restricții de timp, protocoalele au fost personalizate în funcție de obiceiurile alimentare ale fiecărui participant, programele de somn/trezire și angajamentele personale. Regimul rezultat a făcut ca fiecare persoană să își reducă fereastra de mâncare la 10 ore pe zi, începând cu cel puțin o oră după trezire și terminând cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare.

 

Rezultate și beneficii ale alimentației cu restricții de timp

După trei luni, pacienții care au finalizat regimul alimentar cu restricții de timp au prezentat îmbunătățiri semnificative ale indicatorilor cheie ai sănătății inimii. Reducerea a fost similară ca amploare cu ceea ce se realizează de obicei prin intervenții mai intensive ale Programului Național de Prevenire a Diabetului.

„Corpul nostru procesează de fapt zaharurile și grăsimile foarte diferit, în funcție de momentul zilei. În alimentația cu restricții de timp, reangajăm înțelepciunea naturală a corpului și valorificăm ritmurile circadiene zilnice pentru a restabili metabolismul și a îmbunătăți sănătatea,”a spus Dr. Satchidananda Panda, co-autor corespondent al studiului și profesor la Institutul Salk.

Ritmurile circadiene sunt ciclurile de 24 de ore ale proceselor biologice care afectează aproape fiecare celulă din organism. Tiparele de alimentație neregulate pot perturba acest sistem și pot induce simptome ale sindromului metabolic, inclusiv creșterea grăsimii abdominale și colesterol sau trigliceride anormale.

Potrivit Dr. Panda, alimentația cu restricții de timp (mâncând toate caloriile într-o fereastră constantă de 10 ore) permite persoanelor să mănânce într-o manieră care le susține ritmurile circadiene și sănătatea lor.

Alimentația restricționată în timp a fost, de asemenea, asociată cu scăderea greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC) și a grăsimii din trunchi abdominal, un tip de grăsime strâns legat de bolile metabolice. Important, participanții nu au experimentat nicio pierdere semnificativă a masei musculare slabe, ceea ce este adesea o preocupare legată de pierderea în greutate.

 

Implicații pentru tratamentul viitor

Rezultatele studiului TIMET se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care susțin utilizarea alimentației cu restricții de timp ca intervenție practică, cu costuri reduse, pentru îmbunătățirea sănătății cardiometabolice. Rezultatele promițătoare sugerează că medicii specialiști ar putea lua în considerare recomandarea acestei intervenții în stilul de viață al pacienților cu sindrom metabolic, ca o completare a tratamentelor existente, deși sunt necesare studii suplimentare pe termen lung pentru a determina dacă alimentația limitată în timp poate susține aceste beneficii și, în cele din urmă, poate reduce riscul de apariție a bolilor cronice.

Este o nevoie urgentă de opțiuni de tratament mai eficiente, care să fie accesibile, ieftine și sustenabile pentru omul obișnuit.  Cercetarea noastră demonstrează că intervențiile în stilul de viață, cum ar fi alimentația limitată în timp, pot avea un impact semnificativ asupra traiectoriei sănătății generale a unei persoane,”a spus Dr. Taub, cardiolog și director al Centrului de Reabilitare și Wellness Cardiovascular al Step Family Foundation de la UC San Diego Health.

 

Sursa: Scitechdaily.com