aru.jpgCongresul Asociatiei Romane de Urologie, care se desfasoara intre 27 si 30 mai, la Romexpo Bucuresti, are in vedere teme precum: „Aspecte clinico-terapeutice ale patologiei urologice si transplantul renal”, „Cancerul de prostata”, „Tumorile testiculare”, „Infertilitatea masculina”, „Complicatiile cistectomiei radicale”, „Incontinenta urinara la barbat”, precum si „Individualizarea tratamentului la pacientul cu cancer de prostata”.

Prof. dr. Ionel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie, a declarat, miercuri, ca 2009 este un an jubiliar pentru urologia romaneasca, marcandu-se o suta de ani de la infiintarea primei Asociatii romane de urologie, in 1909. Referindu-se la o parte dintre temele abordate in cadrul forumului stiintific, prof. dr. Ionel Sinescu a spus ca in Clinica de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal de la Fundeni au fost efectuate o mie de transplante renale in perioada 1997-2009.

In ultimii cinci s-au efectuat mai mult de o suta de proceduri pe an, cu un maxim in 2007, cand au fost realizate 116 transplante. Au fost efectuate 201, respectiv 20% transplanturi cu rinichi de la donator aflat in moarte cerebrala, fiind transplantati 949 de adulti si 51 copii, 40 dintre receptori fiind diabetici.

Prof. dr. Ionel Sinescu a explicat ca exista mai multe categorii principale de donatori de rinichi pentru transplant: in viata, inruditi genetic, inruditi emotional, donatori altruisti si donatori aflati in moarte cerebrala cu cord, dar si fara activitate cardiaca. In Romania, in prezent, majoritatea transplantelor renale se efectueaza cu rinichi recoltati de la donatori in viata, reprezentand 80% din totalul transplanturilor.

In ceea ce priveste evolutia post-transplant, prof. Ionel Sinescu a mentionat ca 701 dintre pacienti sunt in viata cu grefon perfect functional, 197 au decedat, din care 98 cu rinichi transplantat functional. De asemenea, 64 de pacienti si-au pierdut grefonul, de cele mai multe ori din cauze imunologice, iar 38 de pacienti au fost pierduti din evidenta.

Cancerul renal reprezinta aproximativ 3% din neoplasmele adultului, iar calcinomul renal – 85-90% din totalul tumorilor maligne renale, a mentionat prof. Sinescu. In pofida cresterii proportiilor tumorilor, descoperite incidental, rata mortalitatii prin calcinom renal continua sa creasca, aceasta fiind cea mai letala forma de neoplasm din sfera urologica, cu o rata de deces de aproximativ 40%. Particularitatea evolutiei acestor forme, extensia venoasa se inregistreaza intr-o proportie de 4-25% din cazuri, aproximativ unu la suta avand extensie pana la nivel atrial, ceea ce presupune echipe mixte alcatuite si cu chirurgi cardiovasculari.

Prof. Ionel Sinescu a evidentiat faptul ca tratamentele oncologice clasice precum chimioterapie si radioterapie se dovedesc ineficiente, iar tratamentele moderne – imunoterapia si terapia tintita – inhibitorii de angiogeneza avand un efect limitat si controversat, chirurgia ramane singura metoda terapeutica curativa in acest tip de cancer. Specialistul s-a referit si la infertilitatea masculina care este destul de frecventa. Studiile din lume arata ca in sase din zece cupluri care nu aveau copii, cauza partiala sau totala este barbatul.

In Romania, daca un cuplu nu poate concepe copii, investigatia medicala incepe cu femeia, aceasta fiind considerata cel mai adesea cauza infertilitatii, a spus profesorul Sinescu, adaugand ca dupa investigatii multiple si complexe, care tin uneori ani, se constata ca femeia este normala.

„De aceea, noi sustinem ca in cazul infertilitatii de cuplu, barbatul trebuie sa fie primul investigat medical cu o spermograma si in cazul in care aceasta este normala sa se treaca la investigarea femeii”, a mai spus doctorul Sinescu. Intre cauzele care determina acesta infertilitate se afla variocelul, pentru care este tratament chirurgical. Alte cauze sunt de origine endocrina, infectioase, care vor fi tratate medical. La un numar mare de pacienti nu se cunoaste cauza infertilitatii si pentru acestia nu exista un tratament medicamentos cu o eficienta ridicata. In cadrul congresului o zi speciala va fi dedicata scolilor europene de urologie la care vor participa reprezentanti din Italia, Spania, Marea Britanie si Romania si o alta pentru conferinta societatii asistentilor medicali din urologie.