bolnav_spital_medici.jpgAccidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi la fiecare opt minute un român suferă un astfel de accident vascular, se arată într-o informare trasmisă de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi de Societatea de Neurologie din România (SNR).

„La fiecare opt minute, un român suferă un accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi a III-a cauză în lume. Statisticile arată că din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (circa 17 milioane de cazuri noi la nivel mondial) o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Pentru aceştia din urmă, neuroreabilitarea reprezintă o şansă de recuperare a deficitelor şi reîntoarcerea la o viaţă cât mai apropiată de cea normală”, se menţionează în comunicat.

Rezultatele cercetărilor în domeniul neuroreabilitarii şi cele mai avansate standarde terapeutice în domeniu vor fi prezentate în cadrul celui de-al 4-lea Curs European de Neuroreabilitare, care va avea loc la Cluj Napoca, în perioada 26-28 iunie. „Evenimentul, ce aduce în România vârfuri ale medicinei şi cercetării ştiinţifice, este organizat de Fundaţia Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii împreună cu Societatea de Neurologie din România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR)”, se mai arată în comunicat.

Printre participanţi se numără preşedintele SSNN şi SNR, prof. dr. Dafin Mureşanu, secretarul general al EFNRS şi WFNR, prof. dr. Volker Homberg, prof. dr. Mihaela Baciuţ (Directorul Departamentului de Reabilitare Orală, Facultatea de Medicină Dentară, UMF ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj-Napoca), precum şi decanul Facultăţii de Medicină al UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, prof.dr. Anca Buzoianu. AGERPRES