Primăria Sectorului 1 continuă investițiile fără precedent în sistemul de sănătate din această zonă administrativă.
Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a pus în funcțiune în acest an șase echipamente medicale performante achiziționate printr-o finanțare a administrației locale a Sectorului 1: un robot chirurgical Versius de ultimă generație, un analizor PET- CT- utilizat în analiza rapidă a probelor tumorale excizate, un ecograf performant, un aparat de ventilație în circuit deschis, un sistem ablație tumorală prin electroporație și un microscop robotizat 3D pentru microchirurgie. Valoarea totală a celor șase echipamente: 22,5 milioane lei. Ieri primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnat finanțarea pentru achiziția unui alt aparat medical esențial, un RMN de 3 Tesla în valoare de 12,6 milioane lei ce va fi montat în scurt timp la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”.
“Sunt echipamente medicale vitale cu ajutorul cărora medicii salvează vieți. Investițiile pe care le-am făcut în Sănătate în ultimii trei ani sunt fără precedent în istoria Sectorului 1. În 2024 am alocat un buget record în valoare de 163 milioane lei, din care 25 milioane lei pentru funcționare (plata utilităților: apă, canal, electricitate, gaze etc) și 138 milioane lei pentru achiziția de echipamente medicale și reparații capitale. Pentru a face toate aceste lucruri, am învins birocrația”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Investiții de peste 28 milioane lei la Maternitatea Polizu
Primăria Sectorului 1 finanța, în 2020, doar patru spitale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca”, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri și Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice.
Pentru alte spitale și maternități din această zonă administrativă, administrația locală a Sectorului 1 a încheiat protocoale direct cu instituțiile medicale sau prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pentru a putea investi în modernizarea lor: Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Dr. Alfred Rusescu” (Maternitatea Polizu), Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” și Spitalul Clinic „Filantropia”.
De exemplu, la Maternitatea Polizu au fost achiziționate echipamente medicale de ultimă generație în valoare de peste 28 milioane lei. Cel mai scump aparat este un Ecograf Doppler color ultraperformant OB cu 5 sonde în valoare de 7,4 milioane lei. La „Ana Aslan”, Primăria Sectorului 1 finanțează lucrările de reparații capitale la sediul central, acoperișurile a două pavilioane mari și reparații la rețeaua de canalizare.