Un proiect de colaborare internațională pentru dezvoltarea și implementarea unor noi instrumente de predicție a bolilor genomului a primit peste 10 milioane de euro din programul de cercetare și inovare “Orizont 2020” al Uniunii Europene. Proiectul își propune să demonstreze potențialul și beneficiile puternice ale inteligenței artificiale (AI) asupra generării unor scoruri predictive genetice.

Genomica are potențialul de a revoluționa asistența medicală, dar sunt necesare noi cercetări pentru a beneficia de un număr mare de date genomice și de sănătate din Europa.

Proiectul INTERVENE își propune să dezvolte și să testeze instrumentele de nouă generație pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul personalizat atât al bolilor comune, cât și al bolilor rare, utilizând abordări avansate bazate pe inteligența artificială, pe un număr mare de date de sănătate genomice și longitudinale stocate în prezent în biobănci și depozite medicale.

Proiectul se concentrează pe dezvoltarea scourilor de risc genetic îmbunătățite și testarea validității lor clinice. Scorurile de risc genetic sunt instrumente statistice generate pe baza profilului genomului a indivizilor și a efectelor fiecărei variante genetice asupra riscului fiecărei boli.

Recent s-au făcut progrese semnificative în acest domeniu. Unele dovezi sunt în creștere și arată scorurile genetice pentru a oferi un potențial predictiv similar sau, în unele cazuri, chiar mai bun decât factorii convenționali de risc în boli precum cele cardiovasculare și cancerele frecvente.

În proiectul INTERVENE, datele clinice de măsurare și de laborator de pe tot parcursul vieții vor fi integrate cu scorurile genetice pentru a crea instrumente predictive puternice și pentru a identifica indivizii cu risc crescut de îmbolnăvire. Pentru trei boli cu o povară extraordinară pentru sănătatea publică – boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și cancerul de sân – utilitatea instrumentelor AI va fi testată în mediile clinice din Finlanda, Estonia și Italia.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Desprecancer.ro