Un număr record de țări monitorizează și raportează acum rezistența la antibiotice, marcând un pas important în lupta globală împotriva rezistenței la medicamente. Dar datele pe care le furnizează relevă faptul că un număr îngrijorător de infecții bacteriene devine din ce în ce mai rezistent la medicamentele disponibile pentru a le trata.
„Pe măsură ce adunăm mai multe dovezi, vedem tot mai clar și suntem tot mai îngrijorați de cât de rapid pierdem eficiența medicamentelor antimicrobiene, de importanță critică, în întreaga lume”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „Aceste date subliniază importanța protejării antimicrobiene pe care o avem, dar și a dezvoltării de noi metode pentru a trata în mod eficient infecțiile, care să ne permită păstrarea avantajelor obținute în secolul trecut în domeniul sănătăţii și pentru a ne asigura un viitor sigur.”
De la raportul OMS generat de Sistemul de Supraveghere Antimicrobiană (GLASS), din anul 2018, participarea statelor a crescut exponențial. În doar trei ani de existență, sistemul colectează acum date din peste 64 000 de puncte de supraveghere și are peste 2 milioane de pacienți înscriși, din 66 de țări din întreaga lume. În anul 2018 numărul locurilor de supraveghere a fost de numai 729, din 22 de țări.
Tot mai multe țări raportează și indicatorul recent aprobat cu privire la rezistența antimicrobiană (AMR), ca parte a monitorizării Obiectivului de Dezvoltare Durabilă. „Extinderea enormă a țărilor, facilităților și pacienților vizați de noul sistem de supraveghere AMR ne permite să documentăm mai bine amenințarea emergentă a sănătății publice de către AMR”, a declarat Hanan Balkhy, director general adjunct pentru rezistența antimicrobiană al OMS.
Rata ridicată de rezistență în rândul antimicrobienelor frecvent utilizate pentru tratarea infecțiilor comune, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau unele forme de diaree, indică faptul că lumea se confruntă cu modalități eficiente de a combate aceste boli. De exemplu, rata de rezistență la ciprofloxacină, un antimicrobian utilizat frecvent pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, a variat de la 8,4% la 92,9% în 33 de țări raportoare.
OMS este îngrijorat de faptul că această tendință va fi alimentată în continuare de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor în timpul pandemiei COVID-19. Dovezile arată că doar o mică parte din pacienții cu COVID-19 au nevoie de antibiotice pentru a trata infecțiile bacteriene ulterioare, iar OMS a emis îndrumări pentru a nu furniza antibioterapie sau profilaxie pacienților cu boală ușoară COVID-19 sau pacienților cu boală COVID-19 moderată, cu excepția cazului în care există o indicație clinică în acest sens.
Dr. Balkhy, a declarat: „Considerăm că această îndrumare clară privind utilizarea antibioticelor în pandemia COVID-19 va ajuta statele să abordeze COVID-19 în mod eficient și să prevină apariția și transmiterea rezistenței antimicrobiene (AMR) în contextul pandemiei. “
OMS rămâne îngrijorată de scăderea investițiilor (inclusiv cele din sectorul privat) și de lipsa inovației în dezvoltarea de noi tratamente antimicrobiene – factori care subminează eforturile de combatere a infecțiilor rezistente la medicamente.
„Trebuie să consolidăm cooperarea globală și parteneriatele, inclusiv între sectorul public și cel privat, pentru a oferi stimulente financiare și nefinanciare pentru dezvoltarea de noi antimicrobiene inovatoare,” a adăugat dr. Balkhy.
Pentru a sprijini acest efort, OMS a lansat două documente privind profilurile de produse țintă pentru a ghida dezvoltarea de noi tratamente pentru infecții bacteriene rezistente comune și un model economic care simulează costurile, riscurile și posibilul randament al investiției în dezvoltarea de medicamente antibacteriene.
Imagine de <a href=”https://pixabay.com/ro/users/blogmood__-10596932/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4083463″>blogmood__</a> de la <a href=”https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4083463″>Pixabay</a>