Oamenii de știință au descoperit o făină special concepută pentru a face pâine care menține  senzația de foame mai mult timp și care scade nivelul de glucoză din sânge, oferind o alternativă mai sănătoasă care scade riscul de obezitate și diabet.

Noua făină se bazează pe leguminoase, care includ năut, linte și fasole. Deja cunoscute ca fiind utile pentru a ne ajuta să menținem o greutate sănătoasă și să reducem riscul de boli de inimă, beneficiile se bazează în mare măsură pe materialul vegetal care își păstrează integritatea.

„Într-un moment în care suntem cu toții încurajați să ne creștem aportul de fibre, acest studiu evidențiază importanța formei fizice a fibrelor, deoarece pereții celulari intacte, în încetinirea digestiei amidonului, îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și simularea hormonilor de sațietate, ne ajută să ne simțim sătui”, spune biochimistul Peter Ellis, de la King’s College London din Marea Britanie.

Cercetătorii au testat această făină pe 20 de indivizi sănătoși, cărora li s-au servit mostre de pâine albă cu 0%, 30% și 60% făină de năut. S-a adăugat dulceață fără zahăr pentru aromă.

Pâinea îmbogățită cu năut avea tendința de a-i face pe voluntari să se simtă sătui pentru mai mult timp. Analizele de sânge au sugerat că acesta a fost rezultatul unei eliberări crescute de hormoni care menține sațietatea.

De asemenea, s-a observat si o reducerea a glicemiei: făina de năut cu 30% a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40%,  comparativ cu făina obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că amidonul are neboie de mai mult timp să se descompună în organism.

„Am fost impresionați de rezultatele pe care le-am văzut la indivizii sănătoși și acum am dori să vedem cum pâinea noastră celulară cu făină de năut poate ajuta la gestionarea greutății corporale sau a diabetului în studiile de intervenție alimentară la scară mai largă cu persoane care suferă de aceste afecțiuni”, spune fiziologul intestinal Balazs Bajka, de la King’s College din Londra.

În studiul lor, cercetătorii au observat că a face oamenii să-și schimbe obiceiurile alimentare pentru a preveni apariția obezității sau a diabetului poate fi dificil, motiv pentru care astfel de progrese sunt atât de promițătoare.

Alimentele de bază precum pâinea ar putea fi concepute în variante mai bune pentru sănătate, iar consumul de alimente care necesită mai puțină prelucrare s-a dovedit în mod constant a fi calea de urmat pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Acesta este primul studiu de acest tip, care demonstrează modul în care utilizarea făinii de leguminoase cu celule întregi în pâine poate avea aceste efecte benefice. Urmează însă multe alte studii, iar aceestă abordare ar putea fi utilizată și pentru alte tipuri de alimente.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Clinical Nutrition.

 

Material preluat și tradus de pe Sciencealert.com.