Un test molecular poate identifica pacientele cu cel mai scăzut risc de mortalitate în urma cancerului mamar, ele putând fi tratate prin metode mai puțin invazive, limitându-se astfel efectele toxice ale chimioterapiei, conform unui studiu clinic recent, citat de Xinhua.

Scopul noii cercetări, detaliată în jurnalul ”JAMA Oncology”, a fost acela de a afla dacă un test efectuat asupra unui grup de 70 de gene poate identifica tumorile cu dezvoltare lentă în vederea evaluării riscului de recurență a cancerului până la 20 de ani după diagnostic. Același test a demonstrat anul trecut că aproape o jumătate dintre pacientele cu tumori aflate în faze incipiente, care îndeplineau criteriile clasice de risc înalt, ar putea să fie scutite de chimioterapie în urma analizei structurii biologice a tumorilor.

Testul, numit MammaPrint, a fost conceput de cercetători de la Universitatea din San Francisco din California (UCSF), de o echipă condusă de cercetătoarea Laura van’t Veer.

În cadrul noii analize, oamenii de știință de la UCSF au colaborat cu un grup de studiu în domeniul cancerului mamar din Stockholm (STO), Suedia, pentru evaluarea pacientelor monitorizate timp de mai multe decenii și care au făcut parte dintr-un studiu clinic randomizat pentru evaluarea efectelor tamoxifenului față de absența unui tratament, dar și pentru identificarea pacientelor cu cancer care nu prezintă nici un risc — sau aproape nici un risc — de progresie către stadiul de metastază.

Toate femeile fuseseră diagnosticate cu tumori, detectate înainte de utilizarea mamografiei, iar tumorile lor fuseseră îndepărtate prin intervenție chirurgicală. Oamenii de știință au studiat țesuturile eliminate de la 652 de femei — dintre care 311 primiseră tamoxifen iar 339 nu beneficiaseră de nici un fel de terapie sistemică. Testul efectuat asupra grupului de gene amintit a clasificat 42% dintre paciente în zona cu risc scăzut.

Oamenii de știință au aflat că acestea aveau șanse de supraviețuire de 95% la 5 ani, însă multe dintre ele au decedat ulterior din cauza afecțiunii. Testul a clasificat 15% (98) dintre cazuri în zona de risc ultrascăzut. Însă, autorii studiului atenționează că nu toate femeile cu tumori cu risc ultrascăzut au avut un prognostic excelent, fie că luaseră sau nu tamoxifen timp de doi ani.

”Există tipuri de cancer mamar care presupun un risc foarte mic sau niciun risc sistemic”, a declarat autoarea principală a studiului, Laura J. Esserman, specialistă în cancer mamar și chirurg la universitatea amintită.

”Femeile care au o tumoare cu risc foarte scăzut, conform semnăturii a 70 de gene, pot primi asigurări că speranța lor de viață pe termen lung va fi una excelentă, cu sau fără terapie endocrină”, a adăugat aceasta. ”Acesta este un pas înainte important pentru îngrijirea personalizată a femeilor cu cancer mamar”, a mai notat Esserman, potrivit sursei citate. AGERPRES