Compania de comunicare medicală Houston NPA organizează în perioada 30 octombrie-1 noiembrie, la Gura Humorului – Hotel Best Western Bucovina, ultima ediție din 2015 a simpozionului PRACTIC MF. Ediția cu numărul 12 este dedicată medicilor de familie din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău și Iași.

Coordonatorul științific este Prof. dr. Nicolae Calomfirescu, doctor în medicină, medic primar urologie. Alături de Prof. Calomfirescu vor mai susține lucrări Prof. dr. Doina Azoicăi, Conf. dr. Elena Albu, Dr. Adrian Grom, Dr. Marian Turiceanu, Dr. Cătălin Andriescu, Dr. Marilena Căliman, Dr. Horea Timiș, Dr. Alexandrina Rotar, Dr. Janin Năsăudean, Dr. Irina Mateieș.

Programul PRACTIC MF este unul deosebit de apreciat, deoarece temele abordează diverse afecțiuni și modul de gestionare a acestora la nivelul cabinetului de medicină primară: implicarea medicului de familie în monitorizarea oncogenetică, interacțiuni medicamentoase – principii practice si erori în diagnosticul bolilor hematologice, contractul cu casa de asigurări: oportunitate sau înlănțuire, adevăr sau provocare în medicina de familie – durerea precordială, sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire, hiperplazia benignă de prostată în 2015 – schimbarea paradigmei terapeutice este o realitate?, actualități în tratamentul hepatitei C, managementul pacienților cu boală Parkinson avansată, actualități în tratamentul simptomatologiei de tract urinar inferior, medicul de familie și nutriția pacientului oncologic – dovezi, mituri și practica clinică. Datorită programului, medicii vor beneficia de 9 credite EMC.

Punctul forte al fiecărei ediții îl constituie invitarea lectorilor din multiple specialități la graniță cu medicina de familie, la ediția aceasta participând medici din: urologie, epidemiologie, hematologie, cardiologie, neurologie, boli metabolice.

“Medicii de familie trebuie să caute covalențe de comunicare cu reprezentanții din diferite specialități, pentru a avea un act medical de calitate și ca pacientul să beneficieze de acel plus valoare din partea medicului care reiese în mare parte și din colaborarea interdisciplinară”, a declarat pentru Houston NPA Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu.

Și Conf. dr. Elena Albu a precizat că “este foarte importantă colaborarea medicului de familie cu medici de alte specialități, atât în ceea ce privește diagnosticul precoce, evitarea erorilor de diagnostic, cât și în cazul monitorizării pacienților cu probleme deosebite. Colaborarea se poate face direct, telefonic când este nevoie de decizii imediate și prin scrisori medicale. Prin o cunoaștere foarte bună a istoricului patologic al pacientului, medicul de familie poate depista precoce o nouă patologie sau o evoluție nefavorabilă”.

Dr. Marian Turiceanu este de părere că această colaborare trebuie să fie “bidirectională, bazată pe discuții constante despre un anumit pacient, dar si prin participarea la evenimente comune. Rolul medicului de familie este important în evaluarea primară, inițierea tratamentului, dar și direcționarea pacientului spre investigații suplimentare acolo unde este cazul”.

Pentru ediția care se va desfășura între 30 octombrie-1 noiembrie taxele de particiare sunt cuprinse între 150 și 300 lei/participant. Cei interesați de înscriere se pot adresa companiei Houston: andreea.acatrinei@houston.ro, 0756.030.353, 021.317.09.43.