Boala ficatului gras nealcoolic (NAFLD) este o afecțiune răspândită în lumea occidentală. Aproximativ 30% din populație are picături de lipide stocate în ficat, care îi diminuează funcția pe termen lung. Principalele cauze ale NAFLD sunt dieta noastră bogată în calorii în combinație cu un stil de viață sedentar. Până acum, cercetătorii nu au înțeles pe deplin cauza acestei boli și, în ciuda numărului mare de persoane afectate, nu există o terapie aprobată.

Pentru a ne îmbunătăți înțelegerea mecanismelor de bază care stau la baza etiologiei NAFLD, dr. Nina Graffmann, prof. James Adjaye și echipa Institutului de Cercetare a Celulelor Stem și Medicină Regenerativă de la Spitalul Universitar din Duesseldorf au diferențiat celulele stem pluripotente induse (iPSCs) derivate de la donatori sănătoși și pacienți cu NAFLD în celule asemănătoare hepatocitelor (HLC). HLC-urile au fost stimulate cu acizi grași pentru a imita un scenariu în care o persoană consumă excesul de grăsime în dieta sa. Picăturile de lipide produse în HLC sunt asemănătoare cu picăturile de lipide observate în ficatul pacienților cu NAFLD.

Analiza încorporării grăsimilor a fost realizată în colaborare cu Prof. Beller din grupul Biologia sistemelor de metabolizare a lipidelor – Universitatea Heinrich-Heine-Duesseldorf, Germania.

 

 

Continuarea articolului pe platforma specializata Hepat.ro