Cancerul colorectal este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global. Șansele de supraviețuire ale unui pacient pot fi prezise prin Immunoscore (infiltrarea limfocitară tumorală), care este calculat din densitatea celulelor  CD8+ din interiorul tumorilor.

Studii recente arată că formele concentrate de urolitină A (UA), un produs natural al digestiei rodiei, induc mitofagie. La rândul său, acest lucru încurajează crearea de noi mitocondrii și încetinește progresia bolilor legate de vârstă.

Alte studii au descoperit că UA are efecte imunomodulatoare în celulele care reduc inflamația alături de celulele care îmbunătățesc funcția imunitară.

Studii suplimentare ale efectelor urolitinei A asupra funcției imune ar putea duce la dezvoltarea de tratamente antitumorale.

Recent, cercetătorii au explorat efectele UA asupra cancerului colorectal la șoareci. Ei au descoperit că UA a indus imunitatea celulelor T anti-tumorale la șoareci, atunci când este consumată din alimente, cât și atunci când este utilizată împreună cu terapia cu celule CAR-T, un tratament în care celulele T – un tip de celulă imunitară –este modificată pentru a ataca celulele canceroase.

Descoperirile noastre sunt deosebit de interesante, deoarece accentul nu se pune pe celula tumorală, ci pe sistemul imunitar, apărarea naturală împotriva cancerului”, a spus dr. Dominic Denk, medic la Spitalul Universitar din Frankfurt, Germania, autor al studiului actual. 

„Abordările terapeutice de încredere încă lipsesc în realitatea pacienților cu cancer colorectal. Prin  îmbunătățirea terapiei combinate cu imunoterapiile existente, studiul deschide posibilități semnificative pentru aplicare ulterioară în practica clinică. Sperăm să folosim acest lucru pentru a îmbunătăți în mod durabil terapia cancerului colorectal, dar și a altor tipuri de cancer”, a adăugat el.

 

Cum acționează Urolitina A?

Urolitina A este un metabolit al elagitaninelor, care sunt un tip de polifenol. Se știe că polifenolii au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii”, a declarat dr. Thomas M. Holland, medic și om de știință la Rush University Medical Center, care nu este implicat în studiu.

Elagitaninii se găsesc în principal în rodii, dar și în căpșuni, zmeură, dar în special în nuci”, a explicat el.

Pentru studiu, cercetătorii au hrănitt modelele de șoarece cu cancer colorectal cu o dietă care conține UA sau o dietă de control timp de 18 săptămâni.

În cele din urmă, ei au descoperit că șoarecii cu diete UA au experimentat o scădere semnificativă a incidenței și dimensiunii tumorii, alături de un nivel mai ridicat de celule T în mucoasa interioară a colonului.

Din experimentele ulterioare, ei au descoperit că efectele imune pozitive ale UA nu au fost prezente nici la șoarecii fără celule T și B mature, nici la cei fără celule T CD8+. Ei au descoperit astfel că efectele pozitive ale UA depind de prezența anumitor celule T.

Acest studiu sugerează că, dincolo de proprietățile antiinflamatorii generale așteptate pe care le are UA, poate permite, de asemenea, o imunomodulare mai mare, în care organismul poate detecta și gestiona creșterile precoce ale tumorilor în tractul gastrointestinal, precum cele observate în cancerul colorectal”, a menționat. Dr. Holland.

Cercetătorii au examinat apoi efectele UA asupra celulelor T umane de la cinci donatori.

Deși a fost observat in vitro, (adică fie o eprubetă, un vas Petri, etc.), s-a demonstrat că UA are capacitatea de a induce producția de celule T cu memorie CD4. Această funcție permite un răspuns rapid în cazul re-expunerii la un antigen – în acest caz, acestea ar fi antigene specifice tumorii”, a remarcat dr. Holland.

În alte experimente, cercetătorii au descoperit că UA poate crește, de asemenea, eficacitatea terapiei cu celule CAR-T, o nouă imunoterapie promițătoare pentru tratarea cancerului colorectal.

Cercetătorii au observat că, deși studiul lor a produs rezultate promițătoare, mecanismele exacte care stau la bază rămân necunoscute.

Dr. Holland a adăugat că, deoarece studiul a fost efectuat pe șoareci, rămâne de văzut dacă rezultatele se obțin și la oameni. „Aici încep multe studii și, după cum spun autorii, studiul dă rezultate interesante, care justifică investigații suplimentare”, a menționat el.

”Acest studiu oferă dovezi suplimentare că o dietă completă, care să includă diverse fructe și legume care conțin diferiți nutrienți și substanțe bioactive nu este numai benefică pentru sănătatea generală și longevitate, dar are și potențialul de a reduce riscul de infecție și cancer,” a adăugat Dr. Holland. În plus, un stil de viață general sănătos – inclusiv alimentație, activitate fizică, o bună igienă a somnului, socializare, reducerea stresului etc. – este esențial pentru optimizarea funcționalității fizice și cognitive”, a concluzionat el.

 

Sursa material : Medicalnewstoday.com