Un medicament revoluţionar împotriva cancerului ovarian ar putea fi disponibil şi pentru pacienţii cu alte tipuri de tumori

Un nou medicament dezvoltat la Universitatea Sheffield ar putea fi disponibil pacienţilor diagnosticaţi cu o varietate de forme de cancer, au anunţat surse din cadrul acestei instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie. Lynparza, primul şi cel mai important inhibitor PARP, este în prezent utilizat pentru tratarea unora dintre pacientele diagnosticate cu tumori ovariene de grad înalt asociate cu mutaţia BRCA2.

În 2005, profesorul Thomas Helleday şi echipa sa de cercetători de la universitatea amintită au demonstrat modul în care inhibitorii PARP pot fi folosiţi în tratamentul adaptat pentru pacienţii cu mutaţii ale genei BRCA2 observate atât în tumorile ovariene ereditare cât şi în cancerul de sân.

Inhibitorii PARP (inhibă enzima poli-ADP-riboză-polimerază) acţionează prin blocarea capacităţii celulelor canceroase de a repara pagubele produse ADN-ului ţesutului tumoral.

Descoperirea a fost patentată şi licenţiată către AstraZeneca, o companie farmaceutică ce a continuat procesul de dezvoltare şi a desfăşurat cu succes studii clinice. În prezent, AstraZeneca şi Merck & Co., Inc., au anunţat o colaborare strategică la nivel mondial pentru co-dezvoltarea şi comercializarea Lynparza pentru mai multe tipuri de cancer.

”Salutăm anunţul potrivit căruia AstraZeneca şi Merck colaborează pentru ca acest tratament inovator să fie disponibil pentru mai mulţi pacienţi”, a declarat profesorul Dave Petley, vicepreşedintele departamentului de Cercetare şi Inovaţie din cadrul Universităţii Sheffield.

Medicamentul va fi utilizat în monoterapie şi în combinaţie cu alte tratamente potenţiale, contribuind la creşterea numărului de opţiuni disponibile pentru vindecarea pacienţilor, precizează sursa citată.

Conform unei cercetări efectuată în Marea Britanie şi publicată în luna iunie în “Journal of the American Medical Association (JAMA)”, femeile care sunt purtătoare ale celor mai des întâlnite mutaţii genetice – la nivelul genelor BRCA1 şi BRCA2 – au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar şi ovarian. Conform acestui studiu, riscul de cancer ovarian până la vârsta de 80 de ani a fost de 44% pentru persoanele cu mutaţii ale genei BRCA1 şi de 17% pentru grupul cu mutaţii ale genei BRCA2. Riscul de apariţie a tumorilor la sân este mai mare în rândul femeilor care sunt purtătoare ale acestor mutaţii genetice şi au rude — de gradul unu şi doi — care au fost diagnosticate cu cancer, notează autorii studiului condus de Antonis Antoniou de la Universitatea Cambridge. AGERPRES