Pentru realizarea dializei este necesar accesul la un vas de sânge, în acest fel aparatul de dializă poate filtra sângele. Un astfel de acces este creat atunci când este atașată chirurgical o venă la o arteră a pacientului. Presiunea sângelui arterial forțează vena să se extindă. După ce această fistulă arteriovenoasă (FAV) se dezvoltă, acel spațiu mărit devine extrem de important în procesul hemodializei.

Cu toate acestea, până la 60% dintre FAV nu se dezvoltă în mod adecvat din cauza hiperplaziei celulelor musculare netede (creșterea excesivă în interiorul vasului și expansiunea inadecvată a venei). Acest lucru duce la îmbolnăvirea și decesul pacienților dializați, iar tratamentul pentru acces vascular este foarte costisitor.

 

Un gel experimental poate fi soluția

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham lucrează pentru a dezvolta prima terapie eficientă pentru dezvoltarea corespunzătoare a FAV. După realizarea testelor pe șoarecii de laborator, cercetătorii au raportat progresele preclinice, arătând că un gel experimental a ajutat la crearea unui FAV complet dezvoltat, iar accesul vascular a fost îmbunătățit semnificativ.

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Nefrologia.ro