Un câmp electric ar putea ajuta la păstrarea organelor donate pentru mai mult timp. Descoperirea poate duce la creșterea numărului de transplanturi renale, realizate cu succes.
Electricitatea poate ajuta la menținerea funcționării țesuturilor biologice în timp ce sunt depozitate în gheață. Abordarea a fost eficientă în cadrul experimentelor pe șoareci de laborator, cărora li s-au efectuat transplanturi, precum și la rinichii umani păstrați timp de 24 de ore – încă nu a fost încercată în cadrul transplantul renal la oameni.
”Metoda ar putea fi folosită și în alte ramuri ale transplantului, chiar și în cazul țesuturilor cu aport scăzut de sânge” spune prof. Ruisheng Liu de la Universitatea din Florida de Sud .
Transplanturile de rinichi pot salva vieți, dar unii rinichi nu funcționează bine după intervenția chirurgicală, deoarece sunt deteriorați din cauza lipsei de oxigen apărute în timpul transportului. Nivelul scăzut de oxigen împiedică celulele renale să producă suficient compus numit adenozin trifosfat (ATP), care în mod normal menține nivelurile de sodiu scăzute și nivelurile de potasiu ridicate în interiorul celulelor. Această oprirea provoacă umflarea celulelor și deteriorarea mai multor enzime și substanțe biochimice.
Continuarea materialului pe platforma specializată Nefrologia.ro