spitalul-arsi-bucuresti.jpgAutoritatea de Sanatatea Publica a Municipiului Bucuresti si Inspectia Sanitara de Stat au decis inchiderea unuia dintre blocurile operatorii de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, ca urmare a unor nereguli privind sterilizarea.
Conducerea spitalului a solicitat Institutului National „Cantacuzino” sa preleveze analize din aceleasi puncte de unde a prelevat si Inspectia Sanitara pentru a vedea exact despre ce este vorba. Epidemiologul spitalului a prelevat probe care au iesit sterile. In opinia conducerii spitalului, daca Autoritatea de Sanatate Publica va gasi ca sunt bune probele prelevate de spital poate redeschide blocul operator.

In Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri s-a iscat o disputa intre o parte dintre medici si managerul spitalului. Prof.dr. Ileana Boiangiu este de parere ca exista o deficienta de management care a dus la o astfel de situatie. Ea a mentionat ca este pentru prima data cand se constata astfel de probleme la unitatea sanitara. Ileana Boiangiu a adaugat ca au fost achizitionate de exemplu filtre pentru instrumentar, aceste filtre se folosesc pentru o suta de sterilizari si, din decembrie anul trecut, desi s-au facut demersuri, aceste filtre nu au fost achizitionate.

O alta problema este, in opinia medicilor care contesta managementul spitalului, aceea ca se doreste sa se faca o unitate de primiri urgente „foarte grandioasa”, insa se uita de restul problemelor din spital, fiind o unitate de o singura specialitate.

In 2007, in cadrul unitatii, potrivit directorului medical, rata de infectii nosocomiale a fost de 2,6%, apreciata drept mica avand in vedere patologia cu care se confrunta spitalul. Medicii au subliniat ca nu au fost afectati bolnavii. Din cercetarile celor de la laboratorul de microbiologie al Autoritatii Sanitare de Stat a reiesit ca trei instrumente erau nesterile din zece si un robinet de la blocul operator pentru apa sterila.

Un alt aspect relevat a fost acela ca, desi probele au fost prelevate in februarie, rezultatul s-a dat de abia acum. Dr. Cristian Magherescu, seful Inspectiei Sanitare de Stat a Municipiului Bucuresti, a subliniat ca astfel de controale nu sunt ceva iesit din comun, ele se efectueaza zilnic in unitatile sanitare. El a precizat ca blocul operator a fost inchis pentru a preintampina eventuale probleme de infectie in spital.