spit-Jud-Oradea_.jpgCel mai complex angiograf din Romania va fi pus in functiune pe 27 octombrie, printr-o testare oficiala efectuata de reputatul medic dr. Milovan Slovenschi, de la Timisoara, la Spitalul Clinic Judetean din Oradea, a anuntat initiatorul acestui proiect, deputatul PNL Cornel Popa.

Prin inaugurarea aparatului si a sectiei in care va functiona, nucleul Centrului de cardiologie, Oradea intra in lumea de top a cardiologiei, alaturi de consacratele centre de la Cluj, Bucuresti sau Timisoara.

Primele investigatii si operatii vor marca o data istorica in medicina bihoreana, eveniment consemnat in conferinta de presa de la sediul PNL de cei doi deputati liberali Cornel Popa si Valeriu Boeriu care s-au luptat pentru obtinerea fondurilor de la Ministerul Sanatatii, directorul ASP Bihor, Ladislau Ritli, managerul Emil Mut Popovici, de la Spitalul Judetean si medicii cardiologi Adriana Salajan, Virgil Popa si Mircea Popescu.

Aparatul urmeaza sa salveze nenumarate vieti si sa readuca normalitatea in viata pacientilor cu cardiopatie ischemica, infarct miocardic acut si preinfarct, precum si in cazul afectiunilor ischemice ale sistemului nervos, prin interventii pe carotide. Angiograful va putea fi folosit si in cazul sistemului periferic, pentru interventii in arterite etc. „Ideea este sa se mentina vasele coronare deschise prin dilatare sau prin montarea unor endoproteze vasculare. Permeabilitatea vaselor este esentiala pentru hrana miocardului. Este o manopera salvatoare de viata” – a precizat dr. Virgil Popa.

Operatii chirurgicale vor fi efectuate de specialistii din Timisoara, care vor ajuta doctorii bihoreni o perioada de doi-trei ani, timp in care echipa de cardiologi oradeni isi va finaliza cursurile in angiografie si angioplastie. Costurile sunt cuprinse, deocamdata, intre 3.000 si 6.000 de lei, dar deputatii bihoreni afirma ca se vor stradui, ca o datorie pe care o mai au, sa introduca centrul de cardiologie in programul national de finantare, astfel incat sa aiba o functionare continua.

Angiograful a fost cumparat in noiembrie 2007 de Ministerul Sanatatii, cu 2,5 milioane lei, alte cheltuieli de 500.000 de lei s-au efectuat pentru amenajarea sectiei de cardiologie, precum si pentru achizitionarea aparaturii complementare, analizatoare chimice, monitorizare etc., in valoare de 550.000 de lei. Punerea aparatului in functiune a necesitat mai multe etape, pentru obtinerea autorizatiei de utilizare, trainingul efectuat de expertii firmei producatoare si aprovizionarea cu materiale.