azamfirei_leonard.jpgRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, marţi, că s-a înfiinţat Societatea de Simulare în Medicină, prima de acest gen din România, la care au fost invitate să participe toate universităţile similare din ţară care deţin centre de simulare.

„Am înfiinţat, la UMF, Societatea de Simulare în Medicină, prima societate de acest fel din România, unde am invitat să vină şi universităţile de medicină care au deja centre de simulare. Această societate, nou înfiinţată, pe care o patronează UMF Târgu Mureş, va organiza, în primăvara anului viitor, prima conferinţă naţională de simulare în medicină, în care va fi inclus şi un curs de instruire pentru instructori şi de punere la punct cu noile echipamente care există la ora actuală pe piaţă. Avem un parteneriat foarte bun cu centrul de simulare din Munchen, cel de la Universitatea de Medicină din Munchen, întâmplarea face că acolo şeful acestui centru este originar din România, a fost deja în Târgu Mureş, în decembrie, când am avut o sesiune de instruire şi vom colabora foarte mult pe zona de instruire pentru dezvoltarea acestui proiect”, a declarat presei rectorul UMF Târgu Mureş.

Potrivit lui Leonard Azamfirei, nu orice universitate de profil care deţine un manechin poate afirma că are un centru de simulare, întrucât acesta necesita o dotare de excepţie şi acreditare, iar, în perspectivă, centrele de simulare ar putea fi criterii eliminatorii pentru acreditarea universităţilor de medicină. „I-am invitat pe cei de la Cluj-Napoca şi Iaşi, dar ca membru fondator suntem noi, UMF Târgu Mureş. La Cluj-Napoca şi Iaşi au centre de simulare puse de la punct şi este un proiect de dezvoltare pentru cei din Timişoara. Standardele de evaluare a universităţilor pun accent pe lucrul acesta şi poate că, în momentul acesta, nu sunt standarde eliminatorii, dar sunt convins că, în viitorul foarte apropiat, nu va exista acreditare de universitate de medicină fără să aibă un centru de simulare, de instruire pe simulator bine pus la punct. Şi trebuie să ştiţi că este un demers costisitor”, a subliniat dr. Azamfirei.

Rectorul UMF Târgu Mureş a spus că echipamentele de simulare sunt foarte scumpe şi trebuie să acopere o plajă relativ mare de manopere, de la cele simple, tip injecţie, perfuzie, pansament, care sunt relativ elementare, până la situaţii de patologie pe care trebuie să le rezolvi, înseamnând scenarii care trebuie gândite, concepute şi apoi aplicate de studenţi. „De pildă, simulatorul nostru, care este inima centrului, este unul care, practic, poate să simuleze aproape orice tip de patologie din zona de urgenţe de terapie intensivă, inclusiv administrarea de medicamente. Avem un simulator care simulează naşterea, este ultima noastră achiziţie, în toate formele de manifestare a naşterii, de la strigătul femeii, la poziţionarea fătului în uter, în diverse prezentaţii. Ştiţi cum e? Studenţii învaţă jucându-se, în sensul bun al cuvântului’, a susţinut rectorul UMF Târgu Mureş.

Leonard Azamfirei a mai spus că UMF Târgu Mureş colaborează foarte bine cu Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la SMURD Târgu Mureş, care deţine un simulator virtual complex, unic în Sud-Estul Europei, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învăţare, cât şi în scop de evaluare a cunoştinţelor sau de exersare a abilităţilor de lucru în echipe interdisciplinare. „De fapt, sunt două chestiuni complementare: SMURD are un centru de simulare dezvoltat şi organizat pe zona de prespital, iar noi, practic, continuăm de la locul în care se opreşte SMURD-ul. Şi am şi preferat, în strategia noastră, să nu ne suprapunem unii cu alţii. Practic, suntem împreună şi nu e nici un fel de concurenţă, din contră este o complementaritate”, a precizat Leonard Azamfirei.

Rectorul a afirmat că UMF Târgu Mureş a câştigat un proiect pe POSDRU în valoare de 2,1 milioane de lei, care are ca obiect ameliorarea abilităţilor practice prin centrul de simulare, care va permite atât o upgradare tehnică a echipamentelor pe care universitatea le deţine – mergând cu echipamentele şi spre zona de învăţământ postuniversitar a rezidenţilor – cât şi punerea la dispoziţia studenţilor, pentru fiecare tehnică şi manoperă care se face în centrul de simulare, a materialelor scrise şi video. „Trebuie să ştiţi că sunt câteva sute de manopere şi până acum au trecut pe acolo mai bine de 2.000 de studenţi – să le punem la dispoziţie studenţilor, pentru fiecare tehnică, materialul scris, descriptiv, video, filmat în 3D, tehnici făcute pe de o parte pe manechine şi pe de alta, făcute pe bolnavi. Toate acestea vor fi puse pe platforma de e-learning pe care o are deja în funcţiune Universitatea şi eu cred că va exista o interacţiune mult mai mare şi mai bună între studenţi şi cadre didactice”, a conchis rectorul UMF. AGERPRES