Compania UCB Pharma demarează campania educaţională „Nu te ascunde!”, care are ca scop informarea corectă asupra înţelegerii epilepsiei şi încurajarea pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie să continue eforturile de administrare a tratamentului necesar.

În România, mulţi pacienţi se tem de de acest diagnostic, se arată într-un comunicat. Părinţii copiilor bolnavi de epilepsie ascund de cele mai multe ori acest diagnostic copiilor, deşi aproximativ 70% din persoanele care au epilepsie obţin un control al crizelor dacă urmează medicaţia recomandată de medicul specialist.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a temerii de a fi discriminat, a prejudecăţilor, a lipsei de informare, dar şi din cauza faptului că, în România, legislaţia interzice pacienţilor diagnosticaţi cu epilepsie să presteze anumite meserii, iar multe companii se feresc să angajeze persoane bolnave de epilepsie, deşi este discriminatoriu şi ilegal.

Conferinta 3

„În ultimul timp, tot mai mulţi părinţi ascund diagnosticul de epilepsie al copiilor din cauza stigmei, care este o problemă falsă, aproximativ 70% din pacienţii cu epilepsie pot duce o viaţă normală dacă urmează tratamentul corect şi nu îl opresc”, a declarat prof. dr. Dana Craiu.

Tratamentul adecvat prescris de un specialist este piatra de temelie pentru controlul acestei afecţiuni, necesitatea continuităţii tratamentului fiind absolut necesară pentru a duce o viaţă normală.

„Credem că pacientul epileptic merită mai mult de la fiecare dintre noi, acesta poate să ducă o viaţă normală dacă merge regulat la medic. Prin această campanie ne dorim să creştem adresabilitatea pacientului cu epilepsie la medicul neurolog pentru o viaţă normală”,  a spus Daniela Stanov, UCB Pharma România.

„Şansa pacienţilor cu epilepsie stă în felul în care îi privim pe aceştia şi aceasta depinde numai de noi”, a completat conf. dr. Ioana Mîndruţă.

„Pacienţii trebuie să meargă la medic de la primele simptome şi să urmeze tratamentul, este foarte important să depistăm această boală de la început, să se intervină imediat. Cu cât amânăm acest moment boala poate să evolueze şi niciodată boala nu se va trata singură”, a subliniat Ileana Ştefan, Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România.

Conferinta 2

David Popovici, campion mondial la nataţie, şi-a afirmat susţinerea pentru campania #NuTeAscunde. O vizită la medic i-a schimbat viaţa, iar la fel se poate întâmpla şi în cazul pacienţilor cu epilepsie.

„Subliniez importanţa unei vizite la medic, care îţi poate schimba viaţa. Când eram mic, părinţii mei au urmat sfaturile unor medici, iar eu am avut norocul unei vieţi normale. Sfătuiesc părinţii să urmeze întotdeauna sfaturile medicilor şi să nu se lase afectaţi de ce pot crede sau spune oamenii, poţi face sport, poţi duce o viaţă normală”, a declarat David Popovici.

Conferinta 1

Campania educaţională „Nu te ascunde!” este sprijinită de conf. dr. Ioana Mîndruţă – coordonator în Programul Naţional de Epilepsie, prof. dr. Dana Craiu – preşedintele Societăţii Române Împotriva Epilepsiei, dr. Irina Oane – medic specialist Neurologie, Asociaţia Pacienţilor cu Epilepsie din România, precum şi de Asociaţia Epic Family şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.